Nieuws over erkenningen
Het ministerie neemt de taken over van de TloKB, waaronder het toetsen van normdocumenten.
Staatssecretaris Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) informeerde op 19 januari 2023 de Tweede Kamer over diverse onderwerpen op het gebied van bodem en ondergrond.
De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is op 19 januari 2023 in de Staatscourant geplaatst. De huidige Regeling bodemkwaliteit (Rbk) is aangepast aan de nieuwe regelgeving onder de Omgevingswet.
Een aanvraag/wijziging erkenning Kwalibo doet u vanaf 5 september via het digitale loket van Rijkswaterstaat.
Naar aanleiding van een drietal rapporten over de werking van het Kwalibo-stelsel heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in 2020 opdracht gegeven om verbeteringen door te voeren in de kwaliteitsborging van het bodembeheer. Dat heeft geleid tot een plan van aanpak dat op 4 april 2022 aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Het Kwalibo-stelsel (kwaliteitsborging bodembeheer), is ingevoerd in 2008 en heeft sindsdien veel opgeleverd. Maar, er zijn ook zorgen. Daarom gaf het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opdracht om het stelsel te evalueren.
Per 8 juli 2021 vindt de afhandeling van vragen aan Helpdesk Bodem, plaats door het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Uw vragen worden nog steeds beantwoord door dezelfde experts, wij leveren dezelfde kennis, en werken nu nog meer geïntegreerd.
Op 18 september 2020 is met een aanbiedingsbrief de resultaten van de beleidsevaluatie Kwalibo aan de Tweede Kamer gezonden. Tegelijkertijd is ook de rapportage 'Kleine korrels, grote discussie' van Wim Kuijken over de toepassing van granuliet onder het Besluit bodemkwaliteit aangeboden. De onderzoeken geven samen een gedegen beeld van de algemene werking van het stelsel van kwaliteitsborging voor de bodem en leveren lessen op om dit stelsel te versterken.
Minister van Wonen en Milieu Van Veldhoven beantwoordde op 19 december 2019 Kamervragen over problemen met de toepassing van thermisch gereinigde grond (TGG).
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateert dat de herkeuringen van thermisch gereinigde grond (TGG) van de bedrijven Theo Pouw en ATM voldoen. Er is een betrouwbaar beeld gegeven van de kwaliteit en eigenschappen van de TGG die is opgeslagen in Moerdijk en de Eemshaven.