Nieuws over erkenningen
Naar aanleiding van een drietal rapporten over de werking van het Kwalibo-stelsel heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in 2020 opdracht gegeven om verbeteringen door te voeren in de kwaliteitsborging van het bodembeheer. Dat heeft geleid tot een plan van aanpak dat op 4 april 2022 aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Het Kwalibo-stelsel (kwaliteitsborging bodembeheer), is ingevoerd in 2008 en heeft sindsdien veel opgeleverd. Maar, er zijn ook zorgen. Daarom gaf het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opdracht om het stelsel te evalueren.
Per 8 juli 2021 vindt de afhandeling van vragen aan Helpdesk Bodem, plaats door het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Uw vragen worden nog steeds beantwoord door dezelfde experts, wij leveren dezelfde kennis, en werken nu nog meer geïntegreerd.
Op 18 september 2020 is met een aanbiedingsbrief de resultaten van de beleidsevaluatie Kwalibo aan de Tweede Kamer gezonden. Tegelijkertijd is ook de rapportage 'Kleine korrels, grote discussie' van Wim Kuijken over de toepassing van granuliet onder het Besluit bodemkwaliteit aangeboden. De onderzoeken geven samen een gedegen beeld van de algemene werking van het stelsel van kwaliteitsborging voor de bodem en leveren lessen op om dit stelsel te versterken.
Minister van Wonen en Milieu Van Veldhoven beantwoordde op 19 december 2019 Kamervragen over problemen met de toepassing van thermisch gereinigde grond (TGG).
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateert dat de herkeuringen van thermisch gereinigde grond (TGG) van de bedrijven Theo Pouw en ATM voldoen. Er is een betrouwbaar beeld gegeven van de kwaliteit en eigenschappen van de TGG die is opgeslagen in Moerdijk en de Eemshaven.
De 29 omgevingsdiensten in Nederland organiseren sinds 2016 jaarlijks een collegiale toets. Collega’s uit verschillende regio’s kijken bij elkaar in de keuken, merken op wat goed gaat en geven advies over wat beter kan. Wat begon als een pilot is inmiddels een blijvertje.
Thom Maas van Rijkswaterstaat/Bodem+ introduceert de Projectcyclus als nieuwe ingang van Bodemvizier (de zoekmachine naar instrumenten).
Bodemonderzoekers maken tot nu toe vooral gebruik van conventionele onderzoekstechnieken waarbij bodemmonsters in het laboratorium worden geanalyseerd. Met ‘nieuwe’ methodes kunnen in korte tijd in het veld veel meer metingen worden gedaan. Bovendien is de uitslag van het bodemonderzoek direct zichtbaar. Tijd om deze on site bodemonderzoekstechnieken beter te benutten.
Vanaf 1 augustus 2018 verstuurt Rijkswaterstaat Bodem+ u de erkenning Besluit bodemkwaliteit per e-mail. De erkenning wordt voorzien van een digitale ondertekening met gekwalificeerd certificaat. Door deze nieuwe werkwijze kunnen wij uw aanvraag om erkenning of uw verzoek tot wijziging van uw erkenning sneller afhandelen.