Overheid en netwerkbeheerders hebben gezamenlijk belang bij bodemkwaliteitsgegevens

Gepubliceerd 4 februari 2014
Op 29 januari organiseerde Bodem+ een bijeenkomst met als thema ‘Bodeminformatie: hergebruik loont! Deelnemende partijen waren naast gemeenten en provincies, kabel- en leidingenbedrijven zoals Ziggo, KPN en Liander. De conclusie van deze sessie was dat zowel de branche als de overheid, vanuit de kosten en vanuit de maatschappelijk risico's, elkaar willen vinden op het goed ontsluiten van bodemkwaliteitsgegevens. De sessie leidde tot het samenstellen van een regieteam.

Bodeminformatie: hergebruik loont!

De deelnemende partijen hebben een gezamenlijke uitdaging: een goede ontsluiting van bodemkwaliteitsgegevens. Netbeheerders werken in veel verschillende gemeenten en lopen in elke gemeente weer tegen andere manieren van informatieontsluiting aan. Niet alleen werkt dit kostenverhogend voor de branche, ook kleven er maatschappelijke risico's aan de huidige situatie.
Arjan de Zeeuw, directeur directie Leefomgeving van Rijkswaterstaat, noemde het logisch dat overheid en bedrijfsleven elkaar op dit thema proberen te versterken.

LEF-sessie

Enthousiasme

De dag werd gekenmerkt door een groot enthousiasme van alle deelnemers, maar ook tot de bereidheid om direct urgente acties op te pakken. Zo is er een regieteam samengesteld dat verder gaat denken over ondermeer het uitwerken van een business case, het verzamelen van best practices en het vastleggen van bestuurlijke afspraken. Bij dit laatste is de wens om ervaringen uit te wisselen met het Uitvoeringsprogramma Bodemconvenant omdat daar op dit vlak ruime ervaring is.

Ook wordt er gedacht over een gezamenlijk protocol voor het bedrijfsleven dat kan worden gebruikt bij de opdrachtverlening richting veldwerkbureaus en waarmee eenzelfde informatiemodel wordt gehanteerd als bij de overheid. Dit maakt de uitwisselbaarheid van informatie stukken makkelijker.

De illustratie op YouTube maakt duidelijk waar de knelpunten zitten bij bodemkwaliteitsgegevens.

Links