De ‘Soil Coin’ in de praktijk

Gepubliceerd 29 januari 2015

Op de bijeenkomst van 9 oktober 2014 over het investeren van kennis in de praktijk is de ‘Soil Coin’ geïntroduceerd als middel om bodemkennis te laten stromen. Zeeland is inmiddels actief met de Soil Coin. Zij zette de Soil Coin in om met 13 gemeenten, het waterschap en de RUD een jaar lang een regionale bodempool op te zetten.

De ‘Soil Coin’ in de praktijk

In de provincie Zeeland zijn ze actief aan de slag gegaan met de Soil Coin. Een bijeenkomst is georganiseerd waarbij een eerste regionale bodempool in Zeeland van start is gegaan. Dertien gemeenten, de provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen en de RUD-Zeeland gaan met een pilot dit jaar experimenteren met de bodempool. Het betaalmiddel binnen de bodempool is de Soil Coin. Een Soil Coin is een dagdeel (4 uur) advies waard. Iedere organisatie kreeg tijdens de bijeenkomst 4 Soil Coins in een enveloppe uitgereikt.

Belangrijke spelregel daarbij is dat een organisatie nooit meer dan 8 Soil Coins in bezit mag hebben. Er moet dus actief van elkaars diensten en expertises gebruik worden gemaakt. Het Zeeuwse bodemnetwerk is ijzersterk, soms is het aantal fte per organisatie erg beperkt, er is op diverse plaatsen veel specifieke expertise beschikbaar (inhoudelijk en procesmatig). Daar gaan we gebruik van maken en elkaar daardoor helpen om de bodemverbreding en de integratie bij maatschappelijke opgaven in de praktijk makkelijker te laten verlopen. Waarmee kun jij een ander helpen en waarmee kan een ander jou helpen?

Kennis in de praktijk laten stromen

Bovenstaande praktijkvoorbeeld van de 'Soil Coin' als hulpmiddel om kennis te laten stromen is één voorbeeld. Daarnaast zijn er ook nog andere initiatieven om de kennis in de praktijk te laten stromen. Ook de bestaande Bodempool draagt er toe bij dat partijen onderling kennis met elkaar uitwisselen. In 2015 worden nog andere initiatieven uitgewerkt om de kennisuitwisseling in de praktijk te laten stromen.

Soil Coin

De Soil Coin is een middel waarmee overheden kennis over bodem en ondergrond bij en met elkaar kunnen ‘inkopen’. In een informeel bestuurdersoverleg heeft dijkgraaf Tanja Klip (destijds gedeputeerde van de provincie Drenthe), het idee van een Soil Coin geopperd. Dit idee is verder uitgewerkt en tijdens de bijeenkomst op 9 oktober 2014 zijn de eerste Soil Coins uitgereikt.

Je verzilvert de Soil Coin door elkaar als (lokale) overheden op te zoeken, met elkaar kennis te delen en in voorkomende gevallen samen de hulp van derden in te roepen. De Soil Coin heeft alleen waarde als je een samenwerking aangaat met een of meer collega-overheden om kennis en competenties uit te wisselen of door derden aan te laten vullen.

Interesse?

De ‘Soil Coin’ is een pilot, een oefening, waarmee we ook ervaring willen opdoen met randvoorwaarden en kaders die hierbij gelden. Geïnteresseerden in de Soil Coin kunnen contact opnemen met Jos van Wersch, jos.van.wersch@rws.nl of 06 11 39 74 06.