Wijziging Richtlijn bodemkwaliteitskaarten voor barium, kobalt en molybdeen per 1 januari 2016

Gepubliceerd 28 september 2015

Door aanpassing van de Richtlijn bodemkwaliteitskaarten en de Regeling bodemkwaliteit (hierna Rbk) is het per 1 januari 2016 voor gemeenten mogelijk om op een efficiënte manier de bodemkwaliteitskaarten te actualiseren voor de stoffen barium, kobalt en molybdeen.

Einde overgangsregeling

Op 1 januari 2016 loopt de overgangstermijn af voor de stoffen barium, kobalt en molybdeen. Gemeenten hoeven volgens deze overgangsregeling voor deze stoffen niet te voldoen aan het minimumcriterium van 20 waarnemingen per zone uit de bodemkwaliteitskaart.

Wat verandert er?

Met de wijziging van de Rbk en de Richtlijn bodemkwaliteitskaarten is een uitzondering voor barium opgenomen. Voor barium worden geen eisen aan het aantal waarnemingen gesteld. De onderzoeksgegevens over barium moeten voortaan wel in de bodemkwaliteitskaarten worden opgenomen.

Voor kobalt en molybdeen is het onder voorwaarden toegestaan om uit te gaan van 30 waarnemingen per bodemlaag in het gehele beheergebied. Toetsing aan het minimale aantal waarnemingen per zone (20) en per deelgebied (3) is niet nodig. Als kobalt en molybdeen wel bepalend voor de klasse zijn, blijven de normale regels onverkort van kracht.

Voor gemeenten betekent dit in veel gevallen dat voor de stoffen barium, kobalt en molybdeen geen of minder aanvullende metingen noodzakelijk zijn.

Wijzigingsblad op website NEN

De wijziging van de Richtlijn bodemkwaliteitskaarten is inmiddels gepubliceerd op de website van het NEN. De wijziging van de Regeling bodemkwaliteit wordt eind 2015 gepubliceerd in de Staatscourant.

Meer informatie

  • nieuwsbericht 'Aanpassing Richtlijn bodemkwaliteitskaarten voor PCB’s per 1 januari 2014'