Basis voor Europese, strategische onderzoekagenda landgebruik en landbeheer

Gepubliceerd 16 maart 2016

In het Horizon 2020 project INSPIRATION is recent een rapport beschikbaar gekomen waarin voor meer dan 17 Europese landen de maatschappelijke opgaven gerelateerd aan landgebruik en landbeheer zijn geïnventariseerd. Een van die landen is Nederland.

Verder is er in het rapport aandacht voor de impact van dat gebruik en beheer op het ‘bodem-sediment-water’-systeem en hoe dit systeem kan worden gebruikt om de maatschappelijke opgaven aan te gaan. Per land zijn vervolgens de gerelateerde onderzoeksvragen gedefinieerd en is een overzicht opgenomen van mogelijkheden voor financiering van onderzoek. Ook zijn de ervaringen in het slaan van de brug tussen kennisproductie en -gebruik beschreven voor ieder van de landen.

Belanghebbenden

De informatie voor het rapport is ‘bottom-up’ verzameld door het bevragen (in interviews en in nationale workshops) van bijna 500 belanghebbenden: onderzoekfinanciers, wetenschappers, beleidsmakers, beheerders en ook mensen vanuit de industrie. Bij het verzamelen van de Nederlandse informatie is nauw samengewerkt met het opstellen van de Nederlandse Kennisagenda Bodem en Ondergrond.

Strategische onderzoekagenda

Het rapport is de basis voor het opstellen van de Europese, strategische onderzoekagenda rondom bovengenoemde thema’s. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met geselecteerde belanghebbenden. De agenda moet in maart 2018 worden opgeleverd. Ook wordt de komende twee jaar gewerkt aan het vormen van netwerken en financieringsconstructies om het onderzoek daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.