Doorwerking wijziging norm sulfaat in regeling bodemkwaliteit op BoToVa

Gepubliceerd 26 september 2016

In de wijziging van de regeling bodemkwaliteit (Staatscourant 2016 nr. 44654 d.d. 23 augustus 2016) is als opvolging van de internetconsultatie in een laat stadium na overleg met de branche een wijziging opgenomen van de emissiewaarde voor sulfaat voor niet-vormgegeven Bouwstoffen in bijlage A. De wijziging continueert de norm voor sulfaat voor niet-vormgegeven bouwstoffen op een niveau van 2.430 mg/kg d.s.

De wijziging was beoogd in werking te treden op 1 januari 2017, op het moment dat de overgangsregeling voor sulfaat in niet vormgegeven bouwstoffen afliep. Onbedoeld is deze wijziging per direct in werking getreden (een dag na de publicatie in de Staatscourant, op 24 augustus 2016). Als gevolg hiervan is de bijbehorende wijziging van de Bodem Toets- en Validatieservice (BoToVa) nog niet gereed. Met behoud van noodzakelijke kwaliteitsborging van BoToVa, wordt er op dit moment hard gewerkt om de wijziging zo snel mogelijk te implementeren in BoToVa. Deze wordt zichtbaar middels een nieuwe release. Deze release is uiterlijk 1 januari 2017 beschikbaar.

Sulfaat

De wijziging houdt ook een aanpassing in van de normstelling voor sulfaat voor de toepassing van niet vormgegeven bouwstoffen op plaatsen waar een direct contact (mogelijk) is met zeewater of brak water met van nature een chloride-gehalte van meer dan 5.000 mg/l. Zie hiertoe voetnoot 2 van tabel 1 van bijlage A van de Regeling bodemkwaliteit, waar vermeld staat dat in die situaties een factor 4 gehanteerd kan worden voor de maximale waarde voor sulfaat. Tot aanpassing van BoToVa kan dit in deze situaties een onterechte afkeur betekenen bij een sulfaatgehalte tussen de 6.920 en 9.720 mg/kg d.s.