EU Soil Stakeholders Conference: de bodem verbindt maatschappelijke thema’s

Gepubliceerd 16 januari 2017

De Concept Kaderrichtlijn Bodem is in 2014 ingetrokken. In tegenstelling tot wat misschien wordt gedacht zijn er allerlei ontwikkelingen om te onderzoeken hoe een Europees bodembeleid eruit kan zien en is te organiseren: het onderwerp van de Stakeholders Conference op World Soil Day.

Op de Soil Stakeholder Conference van 5 december 2016 in Brussel verkenden belanghebbenden hoe de bodem en haar diensten zo goed mogelijk kunnen bijdragen aan de Europese uitdagingen en wat dit betekent voor een gezamenlijk beleid. Het gaat om belanghebbenden uit het bedrijfsleven, de overheid, wetenschap en maatschappelijke organisaties.

Overzicht Europees beleid

Na het intrekken van de concept Kaderrichtlijn Bodem heeft de Europese Commissie een Expertgroep Bodem opgericht om te verkennen of een wetgevend instrument voor de bodem wenselijk is en hoe dit eruit moet zien. Dit is een verplichting vanuit het Europese Milieu Actieplan. Het resultaat van deze groep is een overzicht van al het Europese beleid, wetgeving en instrumenten die raken aan het onderwerp bodem. Duidelijk is dat er geen eenduidig beeld is te schetsen. Er zijn grote regionale en culturele verschillen.

Samenwerking

Ook duidelijk is dat de bodem en haar diensten onmisbaar zijn voor het bereiken van oplossingen voor voedselzekerheid, adaptatie aan klimaatverandering, de energietransitie en andere duurzame werelddoelen. Oplossingen zijn alleen mogelijk door samen te werken. Er is veel energie. Ook zijn al veel voorbeelden beschikbaar die laten zien dat het kan.

Samenwerking tussen de verschillende departementen en disciplines is vereist en wat werkt hangt af van de cultuur. Meer aandacht is nodig voor het betrekken van belanghebbenden en het ondersteunen hiervan met data, kennis en instrumenten. De ontwikkeling moet lokaal plaatsvinden.

Duurzaam bodembeleid inpassen

De EU onderzoekt ondertussen of duurzaam bodembeleid is in te passen in bijvoorbeeld het landbouwbeleid door het voorschrijven van bodembeschermende maatregelen als randvoorwaarde voor subsidies.