Scholieren helpen Rijkswaterstaat ecoducten te ontwerpen tijdens de Geoweek

Gepubliceerd 18 mei 2017

Heb jij vroeger aardrijkskunde gehad? Dan is de kans groot dat je vooral met je neus in de boeken zat. Voor de leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school verandert dat. Zij kunnen deze week deelnemen aan de GeoWeek, een initiatief van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap om scholieren van 10 tot 15 jaar enthousiast te maken voor het vak aardrijkskunde.

Ecoducten

In het kader van de Geoweek was klas 2 mavo van het Erfgooierscollege uit Huizen dinsdag 18 mei op bezoek bij het Goois Natuurreservaat in Hilversum. Rijkswaterstaat werkt daar (en elders in Nederland) samen met ProRail in het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) aan het verbinden van natuurgebieden door het realiseren van ecoducten. Na een korte uitleg door Adam Hofland, landelijk coördinator vanuit Rijkswaterstaat voor het MJPO, gingen de scholieren zelf aan de slag. Op de topografische kaart van hun eigen regio gingen ze op zoek naar geschikte locaties voor nieuwe ecoducten. Ook werden er allerlei nieuwe vormen en functies voor ecoducten ontworpen.

De expeditie eindigde met een bezoekje aan de Natuurbrug Zanderij Crailoo, met zijn 800 meter het langste ecoduct ter wereld. Enkele reacties van de leerlingen: “Ik heb nu geleerd wat een stobbe is, gewoon een boomstronk. Dat ga ik onthouden voor mijn toets.” “Dit is wel een coole aardrijkskundeles!”

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier doet ook mee aan de GeoWeek. Bij de Hoogwatergeul Veessen Wapenveld kunnen leerlingen met eigen ogen zien hoe het landschap is veranderd. Bij de ‘struinexpeditie’ naar de uiterwaard van de IJsseldelta in kampen leren scholieren hoe het met de waterveiligheid langs de IJssel is gesteld.

Tijdens de Geoweek geven bedrijven en organisaties uit de geosector gastlessen, bedrijvenbezoeken of veldwerk, zodat scholieren op speelse wijze kennis kunnen maken met hun leefomgeving. Circa 4700 leerlingen doen mee. Rijkswaterstaat (Bodem+) is sponsor en partner van de GeoWeek.

Voor meer informatie over de GeoWeek: https://www.geoweek.nl/


GeoWeek