Masterclass Meervoudige Financiering

Gepubliceerd 27 maart 2018

"Samen zoeken naar oplossingen en op de praktijk gericht leren"

De afgelopen twee jaar zijn in totaal zeven masterclasses aangeboden rond het thema nieuwe financieringsconcepten voor meervoudige projecten. Deze masterclasses werden goed bezocht, brachten interessante nieuwe inzichten én leidden tot verschillende praktijkgerichte vervolginitiatieven. Samen leren over nieuwe concepten voor meervoudige financiering spreekt aan. Daarom organiseren UP Convenant Bodem en Ondergrond, Deltaprogramma Ruimtelijk Adaptatie, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn), TNO en AT Osborne ook in 2018 een nieuwe cyclus masterclasses.

De nieuwe geplande reeks masterclasses slaat ten opzichte van de afgelopen twee jaar een nieuwe weg in. Weliswaar met behoud van continuïteit, maar met een nieuwe programmering, met nieuwe thema’s en met drie nationale en drie regionale masterclasses. Belangrijk hierbij is dat het concept meervoudige financiering naar de wens van het VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) nu ook meer ingebed gaat worden in het strategisch handelen van een gemeente. Bijvoorbeeld rond het ontwikkelen en beheren van haar kapitaalgoederen. Nieuw is bovendien de meer zelfstandige rol die het fonds ‘meervoudig investeren’ krijgt. Voor de activiteiten rond dit fonds worden separaat een werkplan en een agenda opgesteld.

Innovatie financieringsconstructies broodnodig

Nieuwe innovatieve concepten op het gebied van meervoudige financiering spreken niet alleen aan, ze zijn ook broodnodig. Zo laten tussenevaluaties van de programma’s van het Uitvoeringsprogramma (UP)en Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) zien dat de financiering van projecten op het gebied van bodem en ondergrond en klimaatadapatie een grote uitdaging blijft. Daarnaast blijken praktijkprojecten voor het vinden van financierbare gebiedsoplossingen vooral succesvol wanneer tegelijk ook andere opgaven kunnen worden aangepakt. RVO.nl is bij dergelijke projecten betrokken, en vaak betreffen deze oplossingen de energietransitie in gemeenten. Tegelijkertijd bestaat in toenemende mate behoefte – bijvoorbeeld bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) – aan het investeren in maatschappelijk verantwoorde projecten. Ook wanneer die projecten complex van aard zijn en om een bijzondere wijze van financiering vragen, waardoor traditionele financiers (nog) niet durven instappen.

Werken aan duurzame toekomstbestendige oplossingen

Het masterclasses-programma 2018 is opgezet om de zoektocht naar nieuwe financieringsconstructies te versnellen en te verdiepen, vertelt Ron Nap van het Uitvoeringsprogramma. “Het gaat daarbij expliciet om de financieringsconcepten die bijdragen aan de realisatie van duurzame toekomstbestendige oplossingen voor een aantal grote maatschappelijke opgaven, waarmee bijvoorbeeld gemeenten te maken hebben.” Een investering in het winnen van energie uit oppervlaktewater kan bijvoorbeeld goed worden gecombineerd met een investering in waterkwaliteit, illustreert Nap met een voorbeeld. “Door het onttrekken van warmte aan het water ontwikkelt blauwalg zich minder snel. Een energiebedrijf en een waterbeheerder kunnen elkaar zo vinden in een meervoudig project waarin zij kosten besparen en elkaar helpen een beter resultaat te bereiken.”

Denken én doen

Door in de masterclasses samen op te trekken, leren de betrokken partijen van elkaar, wordt inzichtelijk wat er al aan kennis en ervaring is en wat wel en niet goed werkt. Nap: “Zo ontstaat een platform of netwerk van professionals die vanuit verschillende achtergronden, perspectieven, rollen en verantwoordelijkheden het innovatieve vraagstuk van meervoudige financiering samen verder brengen.” 
Overigens staat niet alleen het denken over meervoudige financiering op de agenda, het gaat er vooral ook om dat de ontwikkelde concepten en ontdekte inzichten in de praktijk een stap verder worden gebracht, benadrukt Nap. “Het streven is om via kennisdeling, kennisontwikkeling en kennisverdieping ook aan praktijkvernieuwing bij te dragen. Voor de vier opdrachtgevende partijen is het daarbij van belang dat elke masterclass een inhoudelijke link legt naar het natuurlijk systeem, bodem, ondergrond, klimaatadaptatie en energie.”