Hoe deel je ervaringskennis?

Gepubliceerd 9 juli 2018

Trainees via werkplaatsen aan de slag met ideeën Floriade

In 2022 opent de Floriade haar deuren in Almere. Het thema van deze editie is 'Growing Green Cities'. Martijn Erkelens, als trainee vanuit UVW gedetacheerd bij het Convenant Bodem en Ondergrond, kreeg de vraag of hij voor die Floriade als projectleider met een aantal collega-trainees ideeën wilde ophalen rond het thema bodem, gezondheid en stad.

De basis voor het project is najaar vorig jaar gelegd, vertelt Erkelens. “Toen kwam de gedachte op tafel om het zoeken naar en formuleren van ideeën voor de Floriade te combineren met de zogeheten werkplaats-methodiek. Kort door de bocht is dit een methode waarbij ervaringskennis van professionals op een creatieve en vrije manier wordt ‘losgelaten’ op een bepaalde opgave.”

Informeel stoeien met onderwerpen in open space

Voorafgaand aan het organiseren van werkplaatsen is begin januari van dit jaar gestart met een zogeheten ‘open space’, vertelt Erkelens. “Daarin hebben we zo’n dertig mensen uit het convenantsnetwerk op informele wijze aan het stoeien gezet met het thema bodem en gezondheid. Van de acht onderwerpen die in die sessie boven kwamen drijven hebben we er vier geselecteerd om in werkplaatsen verder uit te werken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het thema ‘bodem als spons’. In de strijd tegen hittestress – en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen speelt groenvoorziening in een stedelijke omgeving een belangrijke rol. En om die groenvoorziening echt een kans te geven, is het nodig dat de bodem voldoende sponswerking heeft.”

Werkplaatsen – vrije creatieve werkruimte

De vier onderwerpen zijn vervolgens in werkplaatsen – waar telkens zo’n zes professionals aan deelnamen – uitgewerkt. “Soms waren dat dezelfde mensen als bij de open space. Maar we hebben er ook mensen bij gevraagd met expertise die voor het thema belangrijk was. Als trainee ben je tijdens zo’n werkplaats vooral aan het faciliteren. Je introduceert het onderwerp en creëert de ruimte waarin de deelnemers zelf creatief en vrij met het onderwerp aan de slag kunnen gaan. Dat levert vaak veel meer op dan wanneer je een vergadering organiseert waarin de aanwezigen punt voor punt een agenda afwerken.”

Vervolg

Concreet hebben de werkplaatsen een aantal plannen van aanpak opgeleverd. “Bovendien”, zegt Erkelens, “krijgt het project een vervolg en worden er na de zomer nog meer werkplaatsen georganiseerd rond de geïdentificeerde onderwerpen. Het lijkt me erg leuk om over een paar jaar wanneer de Floriade plaatsvindt, dingen terug te zien waar ik en de andere trainees zelf nog aan hebben meegewerkt.”


Beeldmerk UP Bodem & Ondergrond