Een tweede leven voor zand en klei in Markermeer

Gepubliceerd 10 december 2018

Rijkswaterstaat versterkt de Houtribdijk en legt naast de dijk in het Markermeer het nieuwe natuurgebied Trintelzand aan. De afgelopen maanden was een hoofdrol hierbij weggelegd voor de Edax, een zogeheten zandsnijder van zo’n 1.700 ton en bijna 90 m lengte.

Edax aan het werk in het Markermeer

De Edax aan het werk in het Markermeer. Op de achtergrond verrijst langzaam maar zeker een nieuw natuurgebied: Trintelzand. We maken dammetjes en plassen voor de vissen, mosselen, slakjes en vogels. Zo maken we de natuur diverser en verbeteren we de waterkwaliteit. Foto: © Straystone

De Edax snijdt en woelt in het zand en klei van de bodem van een zandwinput in het Markermeer. Deze laag moet verwijderd worden omdat daaronder het zand ligt dat gebruikt kan worden voor de dijkversterking van de Houtribdijk. Dankzij de inzet van de Edax kan die bovenste ‘nutteloze’ laag worden gebruikt voor de aanleg van Trintelzand: nieuwe, opgehoogde natuur in hetzelfde Markermeer als waar de zandwinning plaatsvindt.

De Edax

De Edax is gebouwd in Nederland in 1985. Aan de voorkant bevindt zich onder het water een arm die tot zo’n 30 m diep kan baggeren. Met de snijkop aan deze arm snijdt de Edax onder het water de bovenste laag van zand en klei los. Een aantal krachtige pompen zorgt ervoor dat al het bodemmateriaal omhoog komt en door het schip wordt geloosd. Het zand gaat vervolgens door drijvende pijpleidingen over het Markermeer, over een lengte van soms wel 4 km. Als het zand is aangekomen bij de toekomstige natuur, leggen kraanmachines het materiaal netjes op de juist plek, zodat de kenmerkende dammen en ondieptes ontstaan. Nu de bovenste laag van zand en klei is afgegraven, komt een volgend baggerschip om het zand te winnen dat geschikt is om te gebruiken bij de zandige oever van de Houtribdijk.

Betere waterkwaliteit in het Markermeer

Met Trintelzand ontstaat de komende jaren een gebied met zandplaten, slikvelden en rietoevers. Geschikt voor vissen, mossels, slakjes en waterinsecten. De waterdieren zijn weer voedsel voor vogels. Zo ontstaat een gebied vol leven dat bijdraagt aan een betere waterkwaliteit in het Markermeer.