Terugkoppeling Managers Werkconferentie 15 maart 2018

Gepubliceerd 27 maart 2018

Op donderdag 15 maart werd door het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond een Managers Werkconferentie georganiseerd rondom het onderwerp: ”Bodem en Ondergrond in mijn organisatie na 2020”.

Ongeveer 65 managers en collega’s vanuit de provincies, gemeenten, omgevingsdiensten, ministerie IenW, bedrijfsleven en waterschappen waren aanwezig.

De bijeenkomst vond plaats op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg.

Welkom

Iedereen werd welkom geheten door Hanneke Brouwer van ministerie IenW namens de voorzitter van de Stuurgroep Ondergrond, Bodem en Grondwater. Hanneke gaf een korte toelichting op de plannen van het Uitvoeringsprogramma voor de komende jaren. Daarbij noemde ze onder andere de transitie en de maatschappelijke opgaven waar we met zijn allen voor aan de lat staan.

Presentatie Ferenc van Damme

Daarna was het woord aan Ferenc van Damme (provincie Overijssel/zelfstandig adviseur) die ons mee nam in zijn verhaal onder de titel: ”Elimineer de burger”. Hij sprak over de snel veranderende tijd waarin we zitten. Ons zelfbewustzijn en bewustzijn van de belevingswerelden van doelgroepen, maar ook over de  ‘nieuwe spelregels’ van communicatie en participatie. Iedereen had vooraf het verzoek gekregen een “Mentality test” in te vullen om te zien tot welke mensensoort, 'sociaal milieu', ze het meest behoren.

Vooral het plaatje met de relatie tussen de ladders van de ‘Vorm van participatie” en de “bestuursstijl” sprak erg aan. Belangrijk is om vooraf vragen te bedenken over het waarom, wat, wie en hoe. Daarbij kan de ladder helpen.

Plaatje ladder participatie en bestuursstijl


Actief aan de slag

Na het plenaire gedeelte ging de groep uiteen in 5 deelgroepen. Er waren twee ronden met elk 5 sessies met verschillende onderwerpen. Iemand vanuit de praktijk vertelde zijn of haar ervaringen met het onderwerp en daarna was er ruimte voor discussie en kennisuitwisseling. Onderwerpen die besproken zijn, zijn onder andere warme overdracht en informatiebeheer, financiering bodemtaken na 2020, samenwerking in de regio, systeemverantwoordelijkheid, samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid na 2020 en kennisontwikkeling en kennisdoorwerking. In de sessies zijn vooral ervaringen en inzichten gedeeld. Er zijn acties en actiehouders benoemd en is de relatie met andere onderwerpen gelegd. Tenslotte  zijn er bestuurlijke discussiepunten benoemd

Een aantal uitspraken uit de sessie op een rijtje:

  • Het A-team reist rond/is op afroep beschikbaar met kennis en kunde voor de regio (Sessie:
    Samenwerken in de regio)
  • Vanuit bodem kunnen we onder het tapijt kijken. Andere zien dit niet. Wij zien een boom met
    wortels, maar andere zien alleen een boom. (Sessie: Netwerken)
  • Geen discussie over structuren, maar toegevoegde waarde van OD vergroten door elkaar wat te gunnen, onderling vertrouwen en intensieve samenwerking. Leren door te doen. (Sessie: Rol OD)
  • Op de ‘blonde vraag’ of het nu goed gaat met de warme overdracht (Of dat er sprake is van een probleem) kan geen eenduidig antwoord worden gegeven.( Sessie: Warme overdracht)
  • Ook rol voor bestuurders om contact te leggen met andere overheden. Waarbij ze de verhalen en
    behoeftes uit de eigen praktijk moeten kennen en delen. (Sessie: Kennis)

Managersconferentie Sessies             foto artikel managersbijeenkomst


Afsluiting en vervolg afspraken

Aan het einde van de bijeenkomst werd even kort terug geblikt op de verschillende sessies. Een paar onderwerpen werden er even uitgelicht. Bijvoorbeeld de cultuurverandering. Er werd aangegeven dat de Omgevingswet  80% cultuur en 20% structuurverandering vraagt. Dat vraagt ook om bestuurlijke vernieuwing, maar ook dat er zorg is over de reguliere taken. Omdat er veel besproken is en niet aan alles in de plenaire terugkoppeling besproken kon worden, is gekozen om de opbrengsten uit de sessies door een tekenaar te laten verbeelden in tekeningen en die terug te koppelen aan de deelnemers als verslag.  Daarbij zal ook aandacht zijn voor bestuurlijke agendapunten die als input zijn voor de in het najaar te organiseren informeel bestuurlijk overleg. Er werd opgeroepen om volgend jaar weer een dergelijke dialoog te organiseren.

Als laatste kreeg iedereen een pot Magic Sand mee als aandenken aan de bijeenkomst. Dit Magic Sand is geen los zand, maar verbind elkaar. Zoek elkaar op en werk samen, zodat we straks met elkaar klaar zijn voor de nieuwe praktijk na 2020!

Managersconferentie magic sand