Bodemdierendagen van 25 september tot 7 oktober 2020

Gepubliceerd 2 september 2020

Welke bodemdieren leven er allemaal onder onze voeten?! Ook in 2020 gaan we weer op zoek, en wel van 25 september tot en met 7 oktober... Zie de website www.bodemdierendagen.nl! Daar kun je alle resultaten en andere materialen van de voorgaande edities vinden. De pissebedden die in 2015 en 2016 op één stonden, zijn in 2017 van het podium afgestuurd door de regenwormen en spinnen. Maar maakten een comeback in 2018 en 2019. Wil je nog meer weten? Graaf dan mee in de resultaten. Of in je eigen tuin!

Het leven in de bodem is erg belangrijk. Zonder bodemdieren geen gezonde bodem! molEn dus niet voldoende te eten voor ons, geen gezuiverd water om te drinken en geen kleren om aan te trekken bijvoorbeeld. Hoe gaat het eigenlijk met die kleine maar onmisbare dieren in onze dorpen en steden? Meestal lopen we letterlijk aan ze voorbij, maar tijdens de Bodemdierendagen krijgen onze onbekende buren de aandacht die ze verdienen. Rond Dierendag is het tijd voor veel waarnemingen.

Zoeken en vinden

regenwormOp www.bodemdierendagen.nl vind je de bodemdierenzoekkaart. Verder hebben we lesmateriaal klaar staan, kun je grasduinen in het bodemleven en lezen wat we tot nu toe al te weten zijn gekomen natuurlijk!

Kijk vooral ook bij de tips om de soorten van de achterkant te onderscheiden: dan kun je meedoen met het moeilijkere deel van de Bodemdierendagen. (Je kunt het!). En sowieso laten we ook zien welke tuintypes er zijn: met veel of weinig tegels bijvoorbeeld.

Weet je?

En weet je dit: was een naaktslak altijd al naakt? Of: waarom heet een naaktslakpissebed eigenlijk zo? Deze en andere grappige feiten zijn hier ook te vinden. Gelukkig weten we intussen ook al iets beter hoe het met onze bodemdieren gaat.

Al gevonden

Honderden mensen, verspreid over het hele land, gingen de afgelopen vijf jaar voor de Bodemdierendagen op zoek naar bodemdieren in eigen tuin. Vaak gingen hele families aan de slag, en zo zijn er samen ruim 35.000 'bodemschatjes' gescoord.

duizendpootDe top 3 van Nederlandse bodemdieren was in de eerste jaren: pissebedden op 1, gevolgd door de spinachtigen en de regenwormen. Door de bijzonder warme, droge nazomer van 2016 zag je wel duidelijke verschillen met de eerste editie: de mieren haalden toen bijvoorbeeld de slakken in en nestelden zich op de 4e plek. Maar in 2017 gaat de top 3 op z'n kop en grijpen de spinachtigen de macht, op de voet gevolgd door de regenwormen. In 2019 zagen we minder mieren, meer miljoenpoten en weer pissebedden.

pissebedDe grote lijn, dat tuinen heel belangrijk kunnen zijn voor het onmisbare bodemleven in stad en dorp, is de afgelopen jaren duidelijk bevestigd! (bron: NIOO-KNAW)