Rijkswaterstaat koploper in aanleveren ondergronddata aan BRO

Gepubliceerd 15 juni 2020

Als opdrachtgever van infrastructuurprojecten heeft Rijkswaterstaat, net als gemeenten, provincies en waterschappen, te maken met de  Basisregistratie Ondergrond (BRO). In deze basisregistratie worden ondergrondgegevens eenduidig vastgelegd en beschikbaar gesteld. Na een wat aarzelende start zijn de leveringen aan de BRO in volle gang. En dat gaat goed: onlangs heeft Rijkswaterstaat twee mooie mijlpalen behaald.

Rijkswaterstaat heeft de koppositie ingenomen als bronhouder die de meeste gegevens heeft aangeleverd aan de BRO. Een dubbele mijlpaal omdat ze ook opdrachtgever is voor het eerste project dat meer dan 1000 registratie-objecten heeft aangeleverd. Deze prestatie werd geleverd door het project Zuidelijke Ringweg Groningen.

Knooppunt Joure

Een ander mooi voorbeeld is de rotonde bij Joure. Deze werd vervangen door een nieuw knooppunt. Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en gemeente De Fryske Marren werkten nauw samen in een alliantie. Als basis voor een goed ontwerp van dit grote project zijn 180 sonderingen gedaan en ingevoerd in de BRO.

luchtfoto knooppunt Joure

Publieke database over de ondergrond

Het aanleveren en gebruiken van gegevens aan de BRO is sinds 1 januari 2018 verplicht. Het gaat dan bijvoorbeeld om data over sonderingen en boringen. Volgens de principes van een basisregistratie, eenmalig inwinnen en meervoudig gebruik, wordt gestaag gebouwd aan een publieke database over de ondergrond. Door in de verkennings- en planfase van een project de data en modellen uit de BRO te raadplegen kunnen beter afgewogen keuzes gemaakt worden.

Energietransitie en klimaatadaptatie

Niet alleen infrastructurele projecten kunnen hierbij hun voordeel doen. Ook bij opgaven zoals de energietransitie en klimaatadaptatie zijn ondergrondaspecten van belang. Het wordt steeds drukker in de ondergrond en daarom steeds belangrijker om vroegtijdig onder de grasmat te kijken. Vooral als je bij de start van een project ondergrondgegevens combineert met project-specifieke data van bodem en openbare ruimte ontstaat een integraal beeld van de ruimte.

Nieuwsgierig naar de laatste stand van zaken rond aanleveringen aan de BRO? Lees de stand van het land.