Data tot op de bodem van de Zeeuwse delta | Animatie

Gepubliceerd 5 december 2022

De Zeeuwse Delta is continu in beweging. Van de grote hoeveelheid schepen in de Westerschelde tot de constante ontwikkeling van de natuur: de Delta ziet er elke dag anders uit. Rijkswaterstaat monitort er daarom doorlopend, maar welke informatie halen we nou eigenlijk op om de Delta veilig en toekomstbestendig te houden?

zeedelta

Rijkswaterstaat beheert en beschermt, samen met overheden, gebiedsbeheerders, hulpdiensten en maatschappelijke organisaties de Zeeuwse Delta. Als water-, kust- en natuurbeheerder willen we dat de natuurlijke dynamiek van getij, wind en golven zoveel mogelijk vrij spel heeft en de levende natuur zich rijk kan ontwikkelen. Om de Delta voor de toekomst te behouden, hebben we inzicht nodig in hoe het watersysteem zich gedraagt en zal ontwikkelen. Ook met het oog op de zeespiegelstijging. Door monitoring brengen we de toestand van het gebied in kaart. Ook laten we regelmatig wetenschappelijk onderzoek doen en stimuleren we het uitwisselen van onderzoeksgegevens met andere beheerders. Daarnaast is de Westerschelde een van de drukst bevaren wateren ter wereld.

Om dit in goede banen te leiden is ook data en informatie nodig. Zo houden we bijvoorbeeld de bodemhoogte in de gaten, zodat we de geulen op diepte kunnen houden. Maar ook de waterkwaliteit en de ecologie worden hier uitgebreid gemonitord.

Zo houden we de Delta veilig, bereikbaar en leefbaar

Zie hier de animatie .