Geef input voor de effectbeoordeling van de Europese Bodemgezondheidswet!

Gepubliceerd 21 februari 2022

Op 15 februari 2022 lanceerde de Europese Commissie (EC) een zogenaamde call for evidence, een verzoek om input voor de effectbeoordeling van de bodemgezondheidswet. De EC nodigt iedereen uit om hier input voor te leveren.

EU Bodemstrategie 2030

Op 17 november 2021 publiceerde de EC de EU Bodemstrategie 2030. Deze strategie onderstreept de baten van gezonde bodems voor de samenleving. De strategie geeft acties en een kader met maatregelen voor bescherming, herstel en duurzaam gebruik. De ontwikkeling van een Wet voor gezonde bodems is onderdeel van de strategie.

Input voor Bodemgezondheidswet

Op 15 februari 2022 deed de EC een oproep om input te leveren voor de effectbeoordeling van deze wet. Met deze oproep wil de Commissie standpunten verzamelen om te komen tot wettelijke bepalingen. Deze wil ze vorm geven in de zogenaamde bodemgezondheidswet of alternatieven daarvoor. Deze call for evidence staat open voor feedback tot 16 maart 2022. De Commissie neemt de inbreng mee bij de verdere ontwikkeling en finetuning van dit initiatief.

Vervolgstappen communicatie

De Commissie laat weten dat verdere consultatieactiviteiten, waaronder een openbare consultatie, plaatsvinden in het tweede kwartaal van 2022. Het doel van deze consultatiestrategie is om ervoor te zorgen dat alle relevante belanghebbenden en burgers de gelegenheid krijgen om hun mening te geven.

Lees het nieuws over Soil health: contribute to call for evidence ahead of new proposal.

Meer informatie over de oproep staat op de webpagina over Gezonde bodem: nieuwe bodemstrategie van de EU.

Nog even kijken naar de ambities en acties uit de EU Bodemstrategie? Check de EU soil strategy for 2030.