Nieuws over bodembeleid
We gebruiken de bodem steeds intensiever. Denk aan landbouw, woningbouw, recreatie of energievoorziening. Daardoor raakt de bodem steeds verder uitgeput en vervuild. Tegelijkertijd hebben we de bodem ook hard nodig.
Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) publiceerde de ontwerpen voor twee herziene NEN-normen voor waterbodemonderzoek. Het gaat om NEN 5717 (vooronderzoek) en NEN 5720 (verkennend onderzoek).
Bent u bezig met de Omgevingswet en de leefomgeving? Het Informatiepunt Leefomgeving wil graag weten wat u van de sites iplo.nl en aandeslagmetdeomgevingswet.nl vindt.
In mei en begin juni 2022 brengt Rijkswaterstaat nieuw zand aan op het strand van de Maasvlakte. Dit heet zandsuppletie. Met dit onderhoud is de kust van de Maasvlakte de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee.
Binnen de bouwsteen Aanvullingspoor van het programma Bodembeheer van de Toekomst zijn drie nieuwe informatiebladen ontwikkeld.
Het Directeurenoverleg Bodem stelde de voortgangsrapportage over de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s voor 2021 vast.
De Europese Commissie vraagt lidstaten om hulp te bieden bij de uitwerking van haar bodembeleid. Nederland heeft internationaal een vooraanstaande positie op het gebied van bodem. De oproep richt zich op een breed scala van organisaties zoals bijvoorbeeld bedrijven, koepelorganisaties, NGO’s (maatschappelijke organisaties), universiteiten, onderzoeksinstituten etc.
In de ‘Factsheet verspreidingsbeleid’ is het beleid voor het verspreiden van baggerspecie op de landbodem na de inwerkingtreding van de Omgevingswet uitgelegd. De factsheet is geschreven door de Themagroep Waterbodembeleid van de Unie van Waterschappen in samenwerking met het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) van Rijkswaterstaat.
Op 15 februari 2022 lanceerde de Europese Commissie (EC) een zogenaamde call for evidence, een verzoek om input voor de effectbeoordeling van de bodemgezondheidswet. De EC nodigt iedereen uit om hier input voor te leveren.
Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving staat nu een redelijk compleet overzicht van de nieuwe regelgeving voor het toepassen en hergebruik van bouwstoffen, grond en baggerspecie onder de Omgevingswet. Bekijk de navigatiepagina over hergebruik van bouwstoffen, grond of baggerspecie.