Podcast Onderaards

Verhalen uit de grond

Hoog tijd dat er eens naar hem geluisterd wordt, aldus de bodem. In de  podcast ​Onderaards​ neemt de grond onder je voeten zélf het woord. Hij  neemt je mee op een reis door ondergronds Nederland naar plekken waar je  nog nooit geweest bent. In Onderaards hoor je de mooiste verhalen van  onder de bodem en leer je Nederland én de Nederlander bekijken vanuit een  heel ander perspectief dan je gewend bent.

Niets zo vanzelfsprekend als de grond onder onze voeten. We doen er van alles mee: we  bouwen er huizen op, telen er aardappels en groente, we leggen er rioleringsbuizen in,  pompen er water uit, we wandelen en fietsen. En we staan er niet bij stil.

Maar wat als de bodem een stem zou krijgen?

De inventieve mens bedenkt al eeuwenlang overal een oplossing voor: we maken droog  wat nat is, we laten leven groeien waar het onvruchtbaar was. De bodem is de stille kracht  die alles rustig over zich heen laat komen - totdat hij begint tegen te sputteren. Want de  ‘oplossingen’ blijken hem te vervuilen, uit te drogen, te verarmen, verzuren en verzilten.  Hoog tijd om de stille kracht het woord te geven en te onderzoeken hoe het beter kan.

De bodem is de stille kracht - totdat hij begint tegen te sputteren.

Onderaards wordt gepresenteerd door acteur en theatermaker Thabi Mooi. In haar  theaterwerk combineert zij altijd fictieve elementen met de werkelijkheid om een zo  krachtig mogelijk verhaal te maken.

In iedere aflevering daalt Thabi als reisleider af in een ander bodemtype en laat de  luisteraar kennis maken met de verschillende bodemkarakters: met het swingende veen  is altijd wat te beleven; zand is misschien wat saai, maar wél stevig; klei is overal voor in,  maar soms wat stug. De reis van Thabi en de verhalen van de bodem zelf worden  afgewisseld met reportages. Daarin komt de mens aan het woord. De luisteraar leert daarin doorzetters kennen die een wanhopige strijd voeren met de aarde, maar ook  geniale uitvinders en mensen die de aarde als geen ander kennen. De reportages  illustreren hoe de mens wordt gevormd door de bodem - en andersom.

Onderaards leert de luisteraar: zonder bodem geen bestaan. De bodem moet weer vanuit  zijn kracht benaderd worden. Als ieder bodemtype wordt gebruikt op de manier die past  bij zijn ‘karakter’, valt er een hoop winst te behalen.

Waar te krijgen

Medio april 2021 is de podcast gratis te beluisteren in alle podcastkanalen, zoals Apple  Podcasts, Spotify en Stitcher. De podcast bestaat in eerste instantie uit drie afleveringen.

Over podcast

Podcast (audio on demand) is bij uitstek een geschikte manier om abstracte  onderwerpen tot leven te brengen via verbeelding en persoonlijke verhalen. Het  podcastpubliek luistert erg aandachtig en blijft lang geconcentreerd. De grootste groep  luisteraars is tussen de 28 en 44 jaar en is relatief hoog opgeleid. De groep jongeren en  50+’ers onder de luisteraars groeit hard. Mensen luisteren tijdens het wandelen,  autorijden of sporten. Meestal gebruiken ze een koptelefoon, wat de ervaring extra intiem  maakt: het verhaal komt letterlijk tussen je oren. Net als Netflix-series, worden podcasts  tegenwoordig flink gebinged (aansluitend beluisterd).

onderaards500x500

Uw bijdrage

Wilt u bijdragen aan de ontwikkeling van een volgende podcastaflevering en ook uw bodem een stem geven?

Neem dan contact op met: