Podcast Onderaards

Verhalen uit de grond

Hoog tijd dat er eens naar hem geluisterd wordt, aldus de bodem. In de  podcast ​Onderaards​ neemt de grond onder je voeten zélf het woord. Hij  neemt je mee op een reis door ondergronds Nederland naar plekken waar je  nog nooit geweest bent. In Onderaards hoor je de mooiste verhalen van  onder de bodem en leer je Nederland én de Nederlander bekijken vanuit een  heel ander perspectief dan je gewend bent.

Niets zo vanzelfsprekend als de grond onder onze voeten. We doen er van alles mee: we  bouwen er huizen op, telen er aardappels en groente, we leggen er rioleringsbuizen in,  pompen er water uit, we wandelen en fietsen. En we staan er niet bij stil.

Maar wat als de bodem een stem zou krijgen?

De inventieve mens bedenkt al eeuwenlang overal een oplossing voor: we maken droog  wat nat is, we laten leven groeien waar het onvruchtbaar was. De bodem is de stille kracht  die alles rustig over zich heen laat komen - totdat hij begint tegen te sputteren. Want de  ‘oplossingen’ blijken hem te vervuilen, uit te drogen, te verarmen, verzuren en verzilten.  Hoog tijd om de stille kracht het woord te geven en te onderzoeken hoe het beter kan.

De bodem is de stille kracht - totdat hij begint tegen te sputteren.

Onderaards wordt gepresenteerd door acteur en theatermaker Thabi Mooi. In haar  theaterwerk combineert zij altijd fictieve elementen met de werkelijkheid om een zo  krachtig mogelijk verhaal te maken.

In iedere aflevering daalt Thabi als reisleider af in een ander bodemtype en laat de  luisteraar kennis maken met de verschillende bodemkarakters: met het swingende veen  is altijd wat te beleven; zand is misschien wat saai, maar wél stevig; klei is overal voor in,  maar soms wat stug. De reis van Thabi en de verhalen van de bodem zelf worden  afgewisseld met reportages. Daarin komt de mens aan het woord. De luisteraar leert daarin doorzetters kennen die een wanhopige strijd voeren met de aarde, maar ook  geniale uitvinders en mensen die de aarde als geen ander kennen. De reportages  illustreren hoe de mens wordt gevormd door de bodem - en andersom.

Onderaards leert de luisteraar: zonder bodem geen bestaan. Als ieder bodemtype wordt gebruikt op de manier die past  bij zijn ‘karakter’, valt er een hoop winst te behalen.

Waar te krijgen

Vanaf 12 mei 2021 is de podcast gratis te beluisteren in alle podcastkanalen, zoals Apple  Podcasts, Spotify en Stitcher. De podcast bestaat in eerste instantie uit drie afleveringen.

Shownotes

Aflevering 1: Scheuren (12 mei 2021)

Opeens zat hij daar. Een dikke vette scheur in de muur van Thabi’s slaapkamer. Even schudt de wereld op haar grondvesten. Wat als blijkt dat je helemaal geen vaste grond onder de voeten hebt?

Nederland zakt. En hard ook! Soms met centimeters per jaar. Dat blijft niet zonder gevolgen. Pieter en Ellen, die in een prachtige boerderij wonen, weten een ding zeker:  ‘Heel hard naar buiten rennen als je gekraak hoort’. Behalve met Pieter en Ellen maak je in deze aflevering kennis met Veen, een swingend type dat van dansen houdt, maar de laatste jaren steeds meer van zijn jeugd verliest. En dan is er nog rasoptimist en filosoof Bart Crouwers. Van boeren had hij weinig verstand, maar hij besloot toch een cranberryboerderij te beginnen bovenop het veen.

Shownotes:

Aflevering 2 De wereld volgens Worm (25 mei 2021)

Jeroen Onrust wilde ontdekkingsreiziger worden, maar het meeste op aarde bleek al ontdekt. Daarom richtte hij zijn blik naar beneden, en vond de onbekende wereld van de worm. Wie wist bijvoorbeeld dat wormen te midden van levensgevaar uren de tijd nemen voor seks? In deze aflevering raakt Thabi in de ban van schimmels die bomen helpen communiceren met elkaar en krijgt Zand het woord. Haar vrijgevochten karakter botst nogal eens met de mens. Aardappelboer Jacob wilde zijn zandgrond juist wat beter behandelen, en bedacht daarom een bijzonder frietje.

Shownotes:

Aflevering 3 Drukte in de diepte (8 juni 2021)

Wat we lelijk vinden of waar we niet aan willen denken, stoppen we graag onder de grond. Kabels bijvoorbeeld, of de dood. Maar wat je niet ziet, is er nog wel. In deze aflevering stuit Thabi op kabelspaghetti en leidingendrukte in haar straat en heeft De Rotterdamse landschapsarchitect Onnie Tjia de grootste moeite om nog een plekje te vinden voor een rijtje bomen in Rotterdam. Het blijkt chaos in de ondergrond. Verder spreken we de grond onder de Zuidas, die nogal veel een plekje moet geven en Bob Hendrikx die een doodskist van schimmels bedacht, die leven teruggeeft aan de bodem.

Shownotes:

  • De gemeente Rotterdam heeft een heel e-book gewijd aan de ondergrond van de stad. Over vuil water, onontplofte oorlogsresten en andere mysteries in de Rotterdamse bodem.
  • Wie was die Francesco Datini, waar Thabi het over heeft? Check het bij wiki of lees een oud artikel in dagblad Trouw over hem.
  • Waarom werken we eigenlijk zo hard? Luister naar de audiodocumentaire van de makers van Onderaards hierover.
  • Of lees het boek Rusteloosheid van filosoof Ignaas Devisch.
  • Meer over de schimmeldoodskisten van Bob Hendrikx vind je op de website van zijn bedrijf Loop of Life.
onderaards500x500

Nieuwsgierig?

Uw bijdrage

Wilt u bijdragen aan de ontwikkeling van een volgende podcastaflevering en ook uw bodem een stem geven?

Neem dan contact op met: