Publicaties bodembeleid
Publicaties over bodembeleid en gebiedsontwikkeling.
Het beleid voor verspreiden van baggerspecie op de landbodem verandert onder de Omgevingswet.
Deze white paper agendeert Sustainable Development Goal (SDG) 15.3 over landdegradatie-neutraliteit en maakt de vertaalslag daarvan naar de Nederlandse situatie. Het tegengaan van landdegradatie in Nederland is immers essentieel. De bodemkwaliteit staat aan de basis van het realiseren van veel andere SDG’s, op het gebied van o.a. gezondheid, duurzame productie en klimaatactie.
Op 25 november 2020 was het zover! De TerrAgenda is gepresenteerd, de oproep om landdegradatie op ‘0’ te zetten, een stem te geven aan de bodem, verantwoordelijkheid te nemen en regie.
De bodem in Nederland staat onder grote druk. Het is dan ook niet de vraag óf de bodem een stem nodig heeft, maar hoe deze stem invulling kan krijgen. In dit rapport leest u aan welke voorwaarden de instrumenten om de functies van de bodem op lange termijn te borgen voor de maatschappij moeten voldoen.
Hebben we genoeg Nederland voor onze transities? Die vraag stelde Rijkswaterstaat aan het Bodemtraineeship. Sverre van Klaveren, Nàdia Mobron, Esmeralda Mobron en Kevin de Koeijer rekenden de claims op land en bodem door en vonden dat we zonder keuzes en het slim inzetten van bodem en land 3 keer Nederland nodig hebben.
De per 2013 en 2018 geactualiseerde Handreikingen bodem voor gemeenten' zijn beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over bodembeleid en ontwikkelingen in regelgeving. De handreikingen zijn er vooral voor 429 gemeenten die niet onder het aanwijzingsbesluit bevoegd gezag Wbb vallen. De ambtenaren van deze gemeenten hebben bodem als onderdeel in hun takenpakket.
Met deze brochure en factsheets willen de twaalf provincies en Rijkswaterstaat met een eenduidige boodschap het probleem van ondergrondverdichting voor het voetlicht brengen en tegelijkertijd praktische handreikingen aangeven om ondergrondverdichting te voorkomen.
Wilt u initiatief nemen om voor uw gemeente, provincie of waterschap een bodembrede visie op bodembeheer op te stellen? Gebruik dan de Routeplanner BodemAmbities. De Routeplanner bestaat uit acht stappen.
Oorspronkelijke factsheets van bodemambities.nl. Zijn zo goed als mogelijk verwerkt in de pagina's van de verschillende thema's.
Veel gebiedsontwikkelingen lopen vast in de stapeling van ambities, bestuurlijke complexiteit, verschotting in wet- en regelgeving of knellende business cases. Nieuwe sleutelbegrippen zijn waardetoevoeging in duurzame verdienmodellen, bottom-up processen, organische ontwikkelen en het creëren van ruimte in wet- en regelgeving. Maar wat betekent het en hoe breng je dat dan in de praktijk?