Nieuws en agenda Bodemconvenant
In 2021 organiseert het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) voor de 15e keer de GeoWeek. Van 4 tot en met 8 oktober 2021 duiken weer duizenden leerlingen in de wereld van de geografie! Door corona is de GeoWeek dit jaar niet in mei, maar in oktober.
Het rapport met de eindevaluatie van het convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020 is gepubliceerd. De convenantspartijen (het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen) hebben in dit convenant afspraken vastgelegd over de uitvoering en over de vernieuwing van het bodem- en ondergrondbeleid
In het convenant Bodem en ondergrond zijn afspraken gemaakt met de intentie om de risico’s van alle verontreinigde locaties met onaanvaardbare risico’s voor mens, ecologie en verspreiding uiterlijk in 2020 te beheersen. Waar dat om financiële redenen niet lukt moeten de onaanvaardbare risico’s in beeld zijn en de uitvoering van de aanpak daarvan zijn gepland. In dit jaarlijkse verslag wordt de voortgang van die afspraken gevolgd. Het betreft het laatste jaarverslag in een reeks van 5 die de gehele convenantperiode bestrijken.
Wat heeft de bodem te maken met de energietransitie en hoe helpt dat klimaatmitigatie? Dat is het onderwerp waar het nieuwe nummer van het tijdschrift Bodem over gaat. En als lichtpuntje in Coronatijd is dit nieuwe nummer gratis te downloaden!
De Europese Commissie is een online publieke consultatie gestart over de nieuwe Europese Bodemstrategie. Iedereen kan hieraan meedoen. Wat wil jij dat er zeker in komt te staan? Laat het weten. Dat kan tot 27 april, in je moerstaal, via de website van de Europese Commissie.
Kom op 9 februari naar de 2e keynote van AquaConsoil Online! Dit keer spreekt Mirco Barbero van de DG Environment van de Europese Commissie over de nieuwe EU Strategie voor gezonde bodems.
Het project ‘Samen de diepte in’ heeft de afgelopen 2 jaar lokale overheden in een aantal regio’s voorbereid op de nieuwe manier van werken met bodem en ondergrond in de Omgevingswet. Hoe ging dat en wat is er bereikt? Nieuws in Perspectief vroeg naar de ervaringen van de adviseurs van het kernteam en een aantal deelnemers in de regio.
Het laatste emagazine van het UP bodem en ondergrond is gepubliceerd.
Een vitale bodem is essentieel voor onze welvaart en ons welzijn. Herstel van ecosystemen en land is dan ook onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Deze white paper laat niet alleen zien wat landdegradatie is, maar ook hoe je gedegradeerd land herstelt en duurzaam beheert.
De Werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek heeft in samenwerking met het Initiatief Bewust Bodemgebruik een themanummer rondom bodem, landgebruik en landschap uitgebracht. De essays onderbouwen de TerrAgenda voor vitale bodems in Nederland.