Nieuws en agenda Bodemconvenant
Het project ‘Samen de diepte in’ heeft de afgelopen 2 jaar lokale overheden in een aantal regio’s voorbereid op de nieuwe manier van werken met bodem en ondergrond in de Omgevingswet. Hoe ging dat en wat is er bereikt? Nieuws in Perspectief vroeg naar de ervaringen van de adviseurs van het kernteam en een aantal deelnemers in de regio.
Het laatste emagazine van het UP bodem en ondergrond is gepubliceerd.
Een vitale bodem is essentieel voor onze welvaart en ons welzijn. Herstel van ecosystemen en land is dan ook onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Deze white paper laat niet alleen zien wat landdegradatie is, maar ook hoe je gedegradeerd land herstelt en duurzaam beheert.
De Werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek heeft in samenwerking met het Initiatief Bewust Bodemgebruik een themanummer rondom bodem, landgebruik en landschap uitgebracht. De essays onderbouwen de TerrAgenda voor vitale bodems in Nederland.
Op 25 november 2020 was het zover! De TerrAgenda is gepresenteerd, de oproep om landdegradatie op ‘0’ te zetten, een stem te geven aan de bodem, verantwoordelijkheid te nemen en regie.
Wat heeft tien jaar samenwerking in bodem en ondergrond opgeleverd en hoe ziet de toekomst eruit? Tijdens het online Follow UP Festival op 25 november gingen de convenantpartners in een talkshow in gesprek over goede voorbeelden, belangrijke successen en natuurlijk de resterende opgave, vanaf 2021. Nu we van saneren naar beheren gaan, is delen, samenwerken en integreren van het grootste belang. De bodem in niet langer alleen een opgave, maar vooral ook een kans.
Een nieuw onderdeel van de website: met publicaties en instrumenten. Voorlopig staan er enkel producten van het Uitvoeringsprogramma Bodem en ondergrond in.
In de podcast Onderaards hoor je de mooiste verhalen van onder de bodem en leer je Nederland én de Nederlander bekijken vanuit een heel ander perspectief dan je gewend bent.
Hoe ga je om met verontreinigingen in grondwater die op natuurlijke wijze afstromen naar het oppervlaktewater, een rivier of een kanaal bijvoorbeeld? Wanneer neem je maatregelen om deze afstroming te voorkomen en wanneer hoef je niets te doen? In essentie zijn dat de kernvragen die de ‘Handreiking Natuurlijke Lozing van verontreinigd Grondwater op Oppervlaktewater’ beantwoordt.
De CoP Afbouw IBC Nazorg is in 2019 opgericht om gemeenten, provincies en bedrijven te stimuleren tot afbouw van de nazorg van verontreinigde IBC-locaties (Isoleren, Beheersen en Controleren). Deze nazorg is een grote kostenpost en het betreft vaak locaties waar, door nieuwe inzichten en nieuwe technieken, een andere aanpak mogelijk is. Daarom heeft het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond (UP) aan de wieg gestaan van de oprichting van de CoP Nazorg IBC Locaties.