Overzicht publicaties bodemconvenant
Er staan ook publicaties bij de subonderwerpen en projecten. De instrumenten staan in de Bibliotheek.
Borgen. Verbinden. Afronden. Overdragen. Doorgeven. Deze woorden stonden centraal bij het UP in 2020. De convenantspartijen werken inmiddels tien jaar samen en dit jaar is het moment gekomen om de ondersteuning vanuit het Uitvoeringsprogramma (UP) af te sluiten. En dat vraagt voorbereiding. Kennis en producten moeten worden geborgd en toegankelijk gemaakt voor de decentrale overheden en netwerken. Andere activiteiten zijn nog niet afgerond en moeten door blijven lopen. De taak van dit jaar was dan ook om te zorgen voor een goede overdracht, en de verbinding te blijven leggen met andere domeinen. Het UP zal ophouden, maar haar kennis, ervaringen, projecten, producten en netwerken blijven beschikbaar voor de samenwerking binnen en buiten de sector.
Eind 2020 moet dit proces erin resulteren dat (1) er per regio een strategie voor een robuuste drinkwatervoorziening ligt, (2) het beschermingsbeleid per regio is geactualiseerd, (3) een landelijke strategie is geformuleerd inclusief bronbescherming en (4) een landelijk beeld te schetsen van de relatie tussen aangewezen ASV’s en NGR’s van het Rijk.
De provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam hebben samen het idee opgevat om een Regionaal Expertisenetwerk (REN) in Zuid-Holland te realiseren. Aanleidingen genoeg. De noodzaak om steeds integraler te moeten werken om complexe vraagstukken op te kunnen lossen. De komst van de Omgevingswet waarbij de overgang van normstellende naar samenwerkende overheid gestalte moet krijgen.
In 2019 werden de effecten van de inspanningen van de convenantspartijen (gericht op een duurzaam beheer en gebruik van bodem en ondergrond) nog zichtbaarder. Allereerst door opschaling: er zijn veel producten ontwikkeld, er is verder gewerkt aan de bewustwording bij de doelgroepen én de praktijk is aan de slag. Daarnaast wordt er steeds meer gebruik gemaakt van al bestaande netwerken en kennis. Kennis, ervaring, mensen en organisaties worden steeds beter met elkaar verbonden en het werd duidelijk dat het geheel meer is dan de som der delen. Daarbij geven de actuele maatschappelijke opgaven, waar bodem en ondergrond een belangrijke bijdrage kunnen leveren (zoals bodemenergie, geothermie en klimaatadaptatie), ook een impuls aan de bewustwording van onvermijdelijke keuzes in het gebruik van bodem en ondergrond.
Met dit projectvoorstel wordt beoogd meer zicht te hebben hoe een inhoudelijk thema onder de Omgevingswet op te pakken, met daarbij een focus op het samenwerken tussen de bestuursorganen en met interactie met de omgeving en hoe dit in o.a. visie, plan en programma verwerkt kan worden.
Adviesbureaus, Hogescholen en Univeristeiten, Bedrijven, Gemeente Den Haag.
Gaat over de inpassingsvraag van kabels en leidingen in binnenstedelijk gebied. Zonder structurele veranderingen is het onmogelijk alle ambities overal te realiseren. Het COB heeft een deel van deze problematiek al verkend en geanalyseerd en oplossingsrichtingen gedefinieerd met betrekking tot kabels en leidingen. Dit vormt het startpunt voor dit traject.
Op dinsdag 2 juli van 16.30 tot en met 18.30 uur vond de Managers Werkbijeenkomst plaats in het Oude Stadhuys van Gouda. De bijeenkomst stond in het teken van “organisatie en financiering bodembeheer na 2020”.
In 2015 heeft Bioclear earth het concept WKO+ bedacht. Samen met Brabant Water en T&K Service is dit concept sinds 2016 in technische zin ontwikkeld en op meerdere locaties als pilot uitgevoerd.
Evaluatierapport voor de Pilot Ondergrond Amsterdamsevaart te Haarlem.
Wij, de 4 meer stedelijke Zeeuwse gemeenten Goes, Middelburg, Vlissingen en Terneuzen, waterschap Scheldestromen en de provincie Zeeland, willen duidelijke vervolgstappen maken geïntegreerde gebiedsbenaderingen met inbedding van bodem en ondergrond. Samen met de bodemcollega’s van andere Zeeuwse gemeenten hebben wij afgelopen jaar een CoP rond bodem en omgevingswet doorlopen. Daarin hebben we de betekenis en kansen van bodem en ondergrond binnen de instrumenten van de nieuwe Omgevingswet (omgevingsvisie, omgevingsprogramma, omgevingsplan, participatie, digitale ontsluiting, etc) verkend en daarmee geëxperimenteerd aan de hand van concrete gemeentelijke casussen.
Er is veel informatie over bodem, grondwater en ondergrond aanwezig bij de diverse decentrale overheden en andere organisaties. De omgevingswet maakt dat veel informatie die nu bij provincies aanwezig is, gebruikt moet gaan worden door gemeenten en waterschappen. Vanuit het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) worden er Informatieproducten opgetuigd die invulling geven (op data- en ICT niveau) aan het delen en verrijken van data en informatie tot producten waar de eindgebruiker iets mee kan. Bijvoorbeeld om een omgevingsvisie op te tuigen of een vergunning te verlenen. Daarnaast gaat het DSO in op de samenwerking tussen het DSO en de overheden. Het DSO gaat niet in op de samenwerking tussen de diverse
In de Leidse regio werkt een Netwerk bodem en ondergrond aan een samenhangende benadering van de ondergrond in afstemming met de bovengrond in planprocessen en gebiedsprojecten. In de eerste fase van
zijn bestaan heeft het netwerk vooral gewerkt aan versterking van de bewustwording bij de deelnemers welke kansen de ondergrond biedt bij de oplossing van maatschappelijke opgaven in het fysieke domein.
Het netwerk gaat een nieuwe fase in waarbij het accent ligt op de doorwerking van ondergrond in planontwikkeling en projecten. De kerninstrumenten uit de Omgevingswet, te weten omgevingsvisie en
omgevingsplan, staan daarbij centraal. Het netwerk bevordert de uitwisseling van kennis over en ervaring met verankering van ondergrond in visies, plannen en projecten. Daarnaast adviseert het netwerk over 3DOrdening
in lopende en voorgenomen planprocessen en projecten. Ter ondersteuning van de netwerkactiviteiten in 2018-2019 wordt een bijdrage van € 15.000 (excl. BTW) gevraagd op basis van de “Bijdrageregeling regioprojecten bodem en ondergrond”.
Een plan van aanpak en is op deze pagina te downloaden.
De gemeente Amsterdam wil samen met Waternet en de Omgevingsdienst Noordzeekanaal-gebied de integrale benadering van de ondergrond verder vorm geven. Hoe komen we tot en organiseren we een gedeeld eigenaarschap voor de Amsterdamse ondergrond?
Plan van Aanpak en Eindproducten zijn hier te downloaden.
Een mooie en interessante beweging die niet vanzelf zal plaatsvinden. De gemeenten (vertegenwoordigd door de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten)), Rijk, Gelders Ondergrond Overleg (GOO) en de provincie Gelderland willen dit proces ondersteunen en begeleiden. Een en ander volgens de afspraken die gemaakt zijn in het Convenant en Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond.
Plan van aanpak en eindverslag zijn op deze pagina te downloaden