Haalbaarheidsonderzoek registratie bodemenergiesystemen in LGR

Verdonck, Klooster & Associates in opdracht van het ministerie
van Infrastructuur en Milieu.

De hoofdvraag van dit onderzoek betreft: is de registratie van gesloten bodemenergiesystemen in het Landelijk Grondwater Register (LGR) haalbaar en is dit ook haalbaar vanaf 1-1-2013?

Daarnaast zijn de volgende, van de hoofdvraag afgeleide, vragen gesteld:

  1. Wat is de functionele en technische bruikbaarheid van het LGR?
  2. Welke wijzigingen in het LGR zijn nodig en wat is daarvan de impact?
  3. Wat zijn de beheerconsequenties?
  4. Welk advies kan worden gegeven over het realisatietraject als wordt besloten het LGR aan te passen?

Het is haalbaar om per 1-1-2013 een landelijke registratie van gesloten bodemenergiesystemen te realiseren in LGR op basis van de gegevens die de wetgever beoogd, mits een aanzienlijk risico op handmatige invoer van gegevens door de sector en het bevoegd gezag wordt geaccepteerd.

In het kader van beperking van administratieve lasten is het raadzaam om een automatische koppeling met de loketten (OLO en AIM) te realiseren vanaf of spoedig na 1-1-2013. Om de reëel geachte risico's van uitloop te beperken adviseren wij op voorhand een tijdelijke registratiemogelijkheid in te richten.

Op termijn is een automatische koppeling tussen LGR en gemeentelijke systemen wenselijk, dit draagt bij aan betere actualiteit van de geregistreerde gegevens en zorgt voor verdere vermindering van de administratieve lasten voor gemeenten.

Doorontwikkeling van de registratie van bodemenergiesystemen vanaf 1-1-2013 maakt een bredere inzet van deze registratie mogelijk. Deze doorontwikkeling kan mogelijk worden georganiseerd door GBO provincies of vanuit de Basisregistratie Ondergrond.