Bij een melding in OLO worden gegevens over het bodemenergiesysteem gevraagd die bestaande eigenaren vaak niet hebben. Wat nu?

Vraag

Bij een melding in OLO worden gegevens over het bodemenergiesysteem gevraagd die bestaande eigenaren vaak niet hebben. Wat nu?

Antwoord

Slechts (bestaande) bodemenergiesystemen die gemeld worden via het OLO (Omgevingsloket Online) kennen op basis van het Wijzigingsbesluit een juridische bescherming tegen thermische beïnvloeding. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk geprobeerd wordt om bestaande systemen via dit Omgevingsloket te melden. Dit is ook de reden waarom we gemeenten en provincies afraden om zelfstandig inventarisaties in bijvoorbeeld bouwarchieven uit te voeren en die rechtstreeks in het Landelijk Grondwater Register (LGR) in te voeren. Hiermee ontneemt de gemeente of provincie min of meer de eigenaar de mogelijkheid om zich juridisch te beschermen tegen thermische beïnvloeding.

Mocht melden écht niet lukken, dan kan de gemeente nog behulpzaam zijn door het bodemenergiesysteem toch te registreren in het LGR, waarmee het in ieder geval wel ontsloten wordt via de WKOtool. Het systeem krijgt hierdoor wel een andere status in het LGR dan gemelde systemen, maar het grote voordeel is dat potentiële initiatiefnemers tóch rekening met dit niet-gemelde systeem moeten houden, zodra ze er kennis van nemen.

Het is daarom voor gemeenten en provincies ook raadzaam om het LGR zo volledig mogelijk te vullen en actueel te houden en potentiële initiatiefnemers zoveel mogelijk te wijzen op de WKO tool. Voor meer informatie over deze vraag en antwoord kunt u ook deze factsheet raadplegen.