Nieuws
Rijkswaterstaat is momenteel koploper met het aanleveren van sonderingen in de BRO. De sonderingen zijn afkomstig van grote projecten als aanleg en verbreding van wegen met vaak ingewikkelde bouwwerken als flyovers, onderhoud van vaarwegen en realisatie van windmolenparken. Interessante projecten die mede dankzij een groot aantal sonderingen goed werden voorbereid.
Als opdrachtgever van infrastructuurprojecten heeft Rijkswaterstaat, net als gemeenten, provincies en waterschappen, te maken met de Basisregistratie Ondergrond (BRO). In deze basisregistratie worden ondergrondgegevens eenduidig vastgelegd en beschikbaar gesteld. Na een wat aarzelende start zijn de leveringen aan de BRO in volle gang. En dat gaat goed: onlangs heeft Rijkswaterstaat twee mooie mijlpalen behaald.
Gemeenten, provincies, waterschappen en rijksdiensten als Rijkswaterstaat (RWS (Rijkswaterstaat) (Rijkswaterstaat)) hebben allemaal te maken met de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Zij leveren gegevens aan, maar gebruiken die ook – en dat levert kansen op.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bereidt het Besluit basisregistratie ondergrond voor dat betrekking heeft op de derde tranche van deze basisregistratie. Deze derde tranche voorziet in de volgende serie van 6 registratieobjecten.
Alle gemeenten, waterschappen, provincies en landelijke overheidsorganisaties zijn aangemeld bij de BasisRegistratie Ondergrond (BRO). Ook levert bijna 60% van de bronhouders gegevens aan bij de BRO. En meer dan 50% leverde gegevens van grondwatermonitoringputten aan. Dit zijn belangrijke mijlpalen in de implementatie van de wet Bro, die op 1 januari 2018 inwerking is getreden.
Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de ontwikkeling van de BasisRegistratie Ondergrond (BRO) volgens planning verloopt. Ook laat de minister weten dat zij positief staat ten opzichte van het opnemen van gegevens over bodemverontreiniging, inclusief PFAS in de BRO.
Op 1 januari 2020 trad Tranche 2 van de Basisregistratie Ondergrond (BRO) in werking. Dat betekent dat bronhouders gegevens van de nieuwe registratieobjecten moeten aanleveren aan de BRO. Na een overgangstermijn van een half jaar moeten zij deze gegevens ook verplicht gebruiken.
Minister van Wonen en Milieu Van Veldhoven beantwoordde op 20 november 2019 Kamervragen over de consequenties van PFAS in de (water)bodem.
De PAS-uitspraak van de Raad van State en de PFAS-problematiek hebben effect op een aantal Rijkswaterstaat-projecten. Deze effecten zijn uitgewerkt in een Kamerbrief die minister Van Nieuwenhuizen op 20 november 2019 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Bodem+ is namens de Basisregistratie Ondergrond (BRO) dit jaar aanwezig op de Deltaparade van het Nationaal Deltacongres. Onze focus ligt op het beleven van de ondergrond. Dat doen we onder meer met 3D-visualisaties. Bezoek ons in de stand van de BRO op 14 november 2019!