Op welke wijze moet een BRL 9335 erkende organisatie bij het samenvoegen van partijen onderscheid maken in kwaliteitsklassen?

Vraag

Op welke wijze moet een BRL 9335 erkende organisatie bij het samenvoegen van partijen onderscheid maken in kwaliteitsklassen?

Antwoord

Bij het samenvoegen van partijen grond en baggerspecie onder de BRL 9335 en protocol 9335-1 moet de indeling in kwaliteitsklassen gevolgd worden, zoals ook beschreven is paragraaf 1.1.4 van de BRL 9335. Alleen grond van gelijke kwaliteitsklasse mag worden samengevoegd. Daarnaast is het advies om eveneens rekening te houden met de toepassingsbeperkingen die voortkomen uit een verhoogd PFAS-gehalte. Zie de uitleg over de indeling in kwaliteitsklassen en de effecten van PFAS-gehalten daarop.

Erkende organisaties kunnen van dit advies afwijken, bijvoorbeeld als de toepassingssituatie al bekend is en bepaalde toepassingsbeperkingen geen rol spelen. Er hoeft dan geen onderscheid gemaakt te worden ten aanzien van voor het in de partij verwachtte gehalte PFAS, zolang de (lokale) achtergrondwaarden of maximale hergebruikswaarden voor PFAS niet worden overschreden. Wel moet dan rekening worden gehouden met de eis uit paragraaf 6.3.2 van protocol 9335-1 dat de kwaliteit van de samengevoegde partij nooit gunstiger mag worden gekwalificeerd dan de kwaliteit van de individuele partijen voor samenvoeging. Dat betekent dat de strengste toepassingsbeperkingen voor PFAS van de individuele partijen geldt voor de totale samengevoegde partij.

Grond die op basis van reguliere parameters wordt geclassificeerd in de bodemkwaliteitsklasse Landbouw/Natuur (<Achtergrondwaarde) met een PFAS-gehalte groter dan de (lokale) achtergrondwaarde mag niet toegepast worden in een gebied met als toepassingseis Landbouw/Natuur (<Achtergrondwaarde). Geadviseerd wordt om partijen met PFAS-gehalten beneden de (lokale) achtergrondwaarde niet samen te voegen met partijen met PFAS-gehalten boven de (lokale) achtergrondwaarden.

Hiermee wordt het aantal combinaties van kwaliteitsklassen en toepassingsbeperkingen (voor PFAS) welke apart moeten worden samengevoegd beperkt in de uitvoeringspraktijk. Deze methodiek is onlosmakelijk verbonden aan het handelingskader. Hiermee wordt geborgd dat dit tijdelijk is en als bruikbaar handvat wordt gebruikt totdat PFAS normaal onderdeel wordt van de Rbk en dus meedoet bij de indeling van de partijen in een kwaliteitsklasse.

Tabel 1: Omgaan met toepassingsbeperkingen voor PFAS bij samenvoegen van grond van gelijke kwaliteitsklassen onder BRL9335-1 voor toepassen op de landbodem
Bodemkwaliteitsklasse zoals ingedeeld op basis van andere stoffen (zonder PFAS) Toetsing PFAS-gehalten1 Samenvoegen voor hergebruik onder BRL9335-1 toegestaan?
Achtergrondwaarde (ook wel aangeduid als Landbouw/Natuur) < 0,1 ug/kg Ja, toepassingsbeperking behorende bij het hoogste PFAS-gehalte van de partijen voor samenvoegen geldt voor de hele partij na samenvoegen.
< PFAS AW 2
< hergebruikswaarde PFAS3 Alleen samenvoegen met partijen met overeenkomstige bodemkwaliteit en PFAS-gehalte.
> hergebruikswaarde PFAS Nee, geen hergebruik
Wonen < 0,1 ug/kg Ja, toepassingsbeperking behorende bij het hoogste PFAS-gehalte van de partijen voor samenvoegen geldt voor de hele partij na samenvoegen.
< PFAS AW2
< hergebruikswaarde PFAS2
> hergebruikswaarde PFAS Nee, geen hergebruik
Industrie < 0,1 ug/kg Ja, toepassingsbeperking behorende bij het hoogste PFAS-gehalte van de partijen voor samenvoegen geldt voor de hele partij na samenvoegen
< PFAS AW2
< hergebruikswaarde PFAS2
> hergebruikswaarde PFAS Nee, geen hergebruik

1 Er kan ook gebiedsspecifiek beleid zijn vastgesteld waarin andere eisen aan de toepassing van grond en baggerspecie worden gesteld.

2 partij mag niet worden toegepast in een grondwaterbeschermingsgebied, tenzij het gehalte voor alle PFAS ≤ 0,1 µg/kg bedraagt of sprake is van gebiedsspecifiek beleid.

3 partij mag niet toegepast worden in zones met bodemkwaliteitsklasse Achtergrondwaarde (Landbouw/Natuur) als toepassingseis (maar wel in zones met bodemkwaliteitsklassen Wonen en Industrie als toepassingseis en in de kern van een grootschalige toepassing op de landbodem).