Wet op de Basisregistratie Ondergrond (BRO)

BRO POC1

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet op de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Om dat mogelijk te maken, is op 22 december 2017 het besluit BRO gepubliceerd in de Staatscourant. De BRO gaat het o.a. mogelijk maken om digitale ruimtelijke GeoInformatiemodellen in te zetten bij beleidsafwegingen.

Bestuursorganen  (inclusief ZBO’s) hebben vanaf 1 januari 2018 de wettelijke taak om gegevens over de ondergrond aan te leveren. De BRO werkt volgens een groeimodel. De eerste 3 van de beoogde 28 registratieobjecten zijn nu al operationeel: geotechnische sonderingsonderzoeken, grondwatermonitoringsputten en bodemkundige boormonster-profielen. In de komende jaren komen steeds meer registratieobjecten beschikbaar.

Ook is er een Bronhoudersportaal beschikbaar gesteld om op eenduidige wijze te kunnen aanleveren. De website www.basisregistratieondergrond.nl is de officiële bron voor informatie.

Waarom de BRO?

De Nederlandse ondergrond wordt intensief gebruikt, o.a. voor drinkwaterwinning, ondergronds transport en delfstoffenwinning. Ook is de toestand van de ondergrond van belang bij bovengrondse activiteiten zoals stedenbouw, woningbouw en de aanleg van infrastructuur. Bovendien komen er steeds meer gebruiksmogelijkheden van de ondergrond bij, zoals de winning van aardwarmte, de opslag van CO2 en warmte- en koudeopslag.

Om goed onderbouwde beleidskeuzes te kunnen maken over het gebruik van de ondergrond, heeft de overheid de juiste gegevens nodig. Daar gaat de BRO voor zorgen.

Efficiëntere overheid

Informatie over de ondergrond is nu in beheer bij verschillende organisaties. Ook daardoor zijn de gegevens niet op dezelfde manier gedigitaliseerd, gestandaardiseerd en geharmoniseerd. De BRO brengt alle gegevens op één plek bij elkaar en stelt ze via één loket beschikbaar. Voor de integrale afweging van beleidskeuzes over gebiedsinrichting wordt het steeds belangrijker om digitale ruimtelijke informatiemodellen te kunnen gebruiken.

Dankzij de BRO kan de overheid efficiënter opereren. Informatie-uitwisseling tussen overheden verbetert, gegevens worden hergebruikt en dubbel onderzoek wordt voorkomen. Vanuit het ministerie zijn meerdere Proof of Concepts van projecten beschikbaar.

Wet BRO van kracht per 1 januari 2018

De BRO is vanaf 1 januari 2018 van kracht. De BRO legt gegevens over de ondergrond vast en deze registratie maakt onderdeel uit van het Stelsel van Basisregistraties van Nederland. Ook opgenomen zijn onder meer gegevens over adressen, gebouwen, topografie en kadastrale gegevens.

Gefaseerde invoer BRO

De BRO bestaat in totaal uit een nu beoogde 28 registratieobjecten. Deze komen in vier jaarlijkse tranches beschikbaar. Op 1 januari 2018 zijn de eerste 3 registratieobjecten uit tranche 1 vrijgegeven, te weten CPT- Geotechnisch sondeeronderzoek, GMW- Grondwatermeetput, BHR- Bodemkundig Boormonsterprofiel. Aan het eind van de vierjarige periode staan alle gegevens over de Nederlandse ondergrond op één plek bij elkaar.


Hoe werkt het vanaf 2024

Logo_IPLO

Zie ook

De website basisregistratieondergrond.nl is de officiële bron voor informatie namens het ministerie.

Voor catalogi, standaarden en technische informatie kan ook detailinformatie gevonden worden op de site www.geonovum.nl of op de website van TNO. TNO-GDN is door de minister aangewezen als beheerder voor de Landelijke Voorziening BRO, zie broloket.nl.