Nieuws over Bodem in de omgevingswet
Nieuws over bodem in de Omgevingswet.
Vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet past het RIVM de RisicotoolboxBodem aan. En komen er drie nieuwe modules beschikbaar. De RisicotoolboxBodem is een beslisondersteunend model dat zich richt op het beoordelen van de risico’s van een bodemverontreiniging en het onderbouwen van lokale bodemnormen.
Op 5 oktober heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een brief gestuurd naar alle provincies en gemeenten over de interpretatie van het overgangsrecht voor lopende bodemsaneringen van historische verontreinigingen.
Onder de Omgevingswet gaat er voor de uitvoering van Vergunning, Toezicht en Handhaving (VTH) wat veranderen. Die veranderingen zijn er ook voor bodem, zowel voor het werkproces als de inhoud. Speciaal voor omgevingsdiensten en gemeenten organiseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) een basiskennissessie. Ook kunt uw organisatie deelnemen aan een zogenaamde inregeltest voor het ontvangen van aanvragen en meldingen via het DSO.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet 2023 is op 15 september gepubliceerd in het Staatsblad. Dit Verzamelbesluit bevat een aantal reparaties van onvolkomenheden in de AMvB’s bij de Omgevingswet. Het treedt tegelijkertijd met de Omgevingswet in werking.
Wilt u als gemeente of waterschap weten wat er vóór en na inwerkingtreding van de Omgevingswet moet gebeuren met de Nota bodembeheer en daarbij horende bodemkwaliteitskaart? Kijk dan op de nieuwe pagina over de transitie van de Nota bodembeheer naar het stelsel van de Omgevingswet op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
SIKB ontwikkelt een nieuwe handreiking voor toezicht en handhaving op bodemactiviteiten onder de Omgevingswet. Deze HUM Bodembeheer gaat over een aantal milieubelastende activiteiten uit het Bal maar ook over toezicht en handhaving op kwaliteitsborging in het bodembeheer (Kwalibo). Tot en met 11 september 2023 kunt u reageren op het ontwerp HUM Bodembeheer.
Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft op donderdag 16 maart 2023 het Koninklijk Besluit getekend waarmee de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is vastgesteld.
De Omgevingswet die een groot aantal wetten en regels voor onze leefomgeving bundelt en een digitaal loket introduceert, wordt per 1 januari 2024 ingevoerd. Dat is de uitkomst van de stemming in de Eerste Kamer over het Koninklijk Besluit dat de invoering op deze datum regelt.
De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is op 19 januari 2023 in de Staatscourant geplaatst. De huidige Regeling bodemkwaliteit (Rbk) is aangepast aan de nieuwe regelgeving onder de Omgevingswet.
In het bestuurlijk overleg met minister de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) is een voorstel gedaan voor een beperkt uitstel van de ingangsdatum van 1 januari 2023. Hierbij is een periode van 6 maanden genoemd.