Veelgestelde vragen over de Circulaire bodemsanering
Onze helpdesk krijgt vaak terugkomende vragen.
Hieronder staat een overzicht van de pagina's met veelgestelde vragen over de Circulaire bodemsanering.
- Wat is het saneringscriterium?
- Waarmee moet ik rekening houden bij bemonstering, voorbehandeling en analyse bij het uitvoeren van onderzoek naar PFAS in bodem, grond, sediment en grondwater?
- Is de lijst van kwetsbare objecten in de circulaire een uitputtende lijst en waar leg je vast dat het om een kwetsbaar object gaat?
- Is het volumecriterium om vast te kunnen stellen of sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging ook van toepassing op asbest?
- Kan het voorkomen dat bij gehalten onder de interventiewaarden toch sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging?
- Is het verplicht om stap 3 uit het saneringscriterium te doorlopen en welke methoden voor de risicobeoordeling zijn wel of niet toegestaan?
- Zijn bij de risicobeoordeling de normen voor lood naar beneden bijgesteld?
- Hoe is het bodemsaneringsbeleid afgestemd op het hergebruiksbeleid van grond en baggerspecie, zoals dat geregeld wordt in Besluit bodemkwaliteit?
- Waar zijn de streef- en interventiewaarden voor grond en grondwater vastgelegd? Wat is de status van de streefwaarden voor grond?
- Hoe kan worden omgegaan met stoffen die niet genormeerd zijn?
- Zowel de interventiewaarden als de Maximale Waarden uit het Besluit bodemkwaliteit zijn gebaseerd op risico’s. Wat zijn de verschillen in de grondslag van beide normwaarden?
- Hoe moet worden omgegaan met de zorgplicht bij het voorkomen van verhoogde chloride gehalten?