Veelgestelde vragen
De vragen die aan ons gesteld worden, zijn zeer divers. Hier vindt u een aantal veelgestelde vragen.
Het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)) maakt alle onderzoek- en monitoringsgegevens over de Noordzee op één plek toegankelijk. Zo wordt die informatie beter vindbaar en is deze steeds opnieuw te gebruiken. De voorbereidingen worden nu getroffen om eind 2014 de gegevens beschikbaar te hebben. Op de website van IHM staat ook welke organisaties onderzoek doen op de Noordzee en welke initiatieven er al zijn om informatie aan te bieden.
De IHM (Informatiehuis Marien) website geeft een overzicht van alle initiatieven op de Noordzee en verwijst door naar die sites (zie: Gouden gids). Verder richt het IHM zich vooral op het ontsluiten van data. Dat zijn voornamelijk meetgegevens, zee(bodem)kaarten en planningsoverzichten. Eind 2014 is die informatie via de website direct te vinden.
Over de toestand en het gebruik van de Noordzee wordt een heel scala aan rapportages gemaakt, die meestal voortkomen uit wettelijke verplichtingen. Deze rapportages hangen samen met de specifieke functies die aan de Noordzee worden gesteld, waaronder scheepvaart, visserij, zandwinning, gaswinning, windenergie, kabels en leidingen, recreatie en natuur.
Eind 2013 is op de website van IHM (Informatiehuis Marien) inzichtelijk welke Europese initiatieven er op het gebied van mariene data-ontsluiting zijn.
Actuele wetgeving op het gebied van de Noordzee is beschikbaar via de volgende websites:
Nederlandse wetten en regelgeving
Samenvattingen van EU-wetgeving
Er is een aantal ministeries, kennisinstituten, portalen en organisaties die zich bezighouden met het ontsluiten van data. Ook zijn er initiatieven die zich bezighouden met beleidszaken over de Noordzee. De meeste partijen zijn terug te vinden onder het tabblad Mariene Gids.
Het IHM (Informatiehuis Marien) richt zich primair op het Nederlands continentaal plat (NCP). Data van andere gebieden kan gevonden worden op websites zoals vermeld bij de Mariene Gids. Er zijn ook databeheerders die via het IHM data van grotere gebieden ontsluiten dan alleen het NCP. De data van die gebieden kan dan wel minder compleet zijn dan de data van het NCP.
Ja, zodra de gegevens beschikbaar komen (eind 2014), is de ambitie dat de gebruiker ook voor deelgebieden gegevens kan opvragen.
De planning is dat eind 2014 alle chemische, biologische en fysische rijksdata van de Noordzee te vinden is bij het IHM. (Informatiehuis Marien) Denk daarbij aan meetgegevens, zee(bodem)kaarten en planningsoverzichten. Dit gebeurt in het kader van open data beleid van de rijksoverheid.
In principe wel, als het in overeenstemming is met het Open Data principe. Bij uitzonderingen gelden andere regels, deze zijn dan vermeld bij de data.
Over de volgende projecten is informatie te vinden:
1. Shortlist ecologische monitoring windmolenparken op zee
2. Zandmotor
3. Windmolenparken op Zee
