Kopie van Actueel

Onder de Omgevingswet gaat er voor de uitvoering van Vergunning, Toezicht en Handhaving (VTH) wat veranderen. Die veranderingen zijn er ook voor bodem, zowel voor het werkproces als de inhoud. Speciaal voor omgevingsdiensten en gemeenten organiseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) een basiskennissessie. Ook kunt uw organisatie deelnemen aan een zogenaamde inregeltest voor het ontvangen van aanvragen en meldingen via het DSO.
Minister Harbers beantwoordde op 14 september 2023 in totaal 46 Kamervragen over PFAS.
Gemeenten kunnen en willen een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingen in de bodem en ondergrond. Daarvoor is wel een stevige investering nodig in de uitvoeringskracht en kennis. Dit komt naar voren uit de eindrapportage van de pilot regionale kennisschakels bodem en ondergrond.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet 2023 is op 15 september gepubliceerd in het Staatsblad. Dit Verzamelbesluit bevat een aantal reparaties van onvolkomenheden in de AMvB’s bij de Omgevingswet. Het treedt tegelijkertijd met de Omgevingswet in werking.
In het jaaroverzicht van Rijkswaterstaat afdeling Bodem en Ondergrond over 2022 vindt u onze resultaten en leest u hoe we onze taken het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met andere partijen hebben uitgevoerd.
In opdracht van Rijkswaterstaat wordt binnenkort gestart met het definitieve herstel van het Leppa Akwadukt in de A32 nabij Akkrum. Hiermee moet een einde komen aan lekkages van grondwater in het aquaduct. Tijdens herstel ondervindt het wegverkeer op de A32 geen hinder.
Van september tot en met het eind 2023 werkt Rijkswaterstaat aan het onderhoud van het strand van Scheveningen. Baggerschepen spuiten in totaal 700.000 m3 zand op het strand.
Op 8 september 2023 is de bekendmaking van de tweede aanvraagronde voor de historische spoedopgave van de Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2023 (SPUK Bodem 2023) in de Staatscourant gepubliceerd.
Vanaf 5 september 2023 kan iedereen via een internetconsultatie kennisnemen van het voorstel tot wijziging van het Besluit basisregistratie ondergrond. In dit besluit wordt het registratieobject milieuhygiënisch onderzoek toegevoegd en worden er bepalingen opgenomen over de leveringsplicht van drinkwaterbedrijven.
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op mijn werk? In een nieuwe serie IPLO in de praktijk richten we ons op een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden, die zijn uitgewerkt op de IPLO-website. Als aftrap: ondergrondse kabels en leidingen.