Praktijkkennis over de ondergrond laten stromen

Gepubliceerd 20 oktober 2014
Op 9 oktober 2014 kwamen deelnemers van overheden en het bedrijfsleven bij elkaar om te investeren in kennis in de praktijk en elkaar bij te praten over de vorderingen van de kennisparagraaf van het nieuwe bodemconvenant. Tijdens de bijeenkomst is nagedacht over de vraag op welke wijze we kennis kunnen laten stromen. De ‘Soil Coin’ is geïntroduceerd als een stimulans om bodemkennis te laten stromen, bijvoorbeeld via de Bodempool.

Kennis

Ongeveer 40 mensen vanuit betrokken overheden, maar ook het bedrijfsleven kwamen op Nationaal Park de Hoge Veluwe bij elkaar. Centraal stonden het investeren in kennis in de praktijk en elkaar bijpraten over de vorderingen van de kennisparagraaf van het nieuwe convenant.

Kennis over bodem en ondergrond wordt schaars. Steeds minder mensen moeten steeds meer weten over duurzaam bodembeheer. Nieuwe vraagstukken dienen zich aan. Het ligt daarom voor de hand om elkaar in de toekomst te voeden met kennis en competenties waar dat nodig is.

Vier pitches

Ter inspiratie werden tijdens de bijeenkomst in vier pitches aangegeven welke middelen er op dit moment zijn om de bodemkennis te laten stromen. Dat zijn de Bodempool waarbij concrete casussen worden opgelost door het invliegen van experts vanuit verschillende organisaties. Daarnaast is er gesproken over de Kenniscoach die gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven ondersteunen. Kenniscoaches zijn van en voor de praktijk. Ook kwam het Bodemgilde 2.0 aan bod. Dit gilde brengt bodemkennis van laag tot hoog en van overheid tot bedrijfsleven bij elkaar. Als laatste is een pitch gehouden over Game Changers. Dat zijn voorwaarden om een verandering teweeg te brengen. In de pitch zijn een aantal voorbeelden toegelicht.

Bodempool

De Bodempool werd door de aanwezigen alssuccesvol ervaren. Het is concreet en kan simpel worden geregeld. Ook de andere initiatieven zijn goed, maar konden volgens de aanwezigen nog verder worden uitgedacht. Belangrijk daarbij vond men de koppeling van de vraag aan de juiste vorm van kennisuitwisseling. Het maken van verbindingen tussen water en bodem en andere beleidsvelden werd vaak genoemd. Kijk wat er allemaal al is, sluit aan bij bestaande initiatieven, zo was de algemene gedachte. Regel zaken ook regionaal. Er bestaat in ieder geval een grote bereidheid om kennis aan elkaar beschikbaar te stellen, mits eenvoudig geregeld.

Soil Coin

In een informeel bestuurdersoverleg heeft, nu dijkgraaf Tanja Klip, het idee van een Soil Coin geopperd. Dit idee is verder uitgewerkt entijdens deze bijeenkomst zijn de eerste Soil Coins uitgereikt. De Soil Coin is een middel waarmee overheden kennis over bodem en ondergrond bij en met elkaar kunnen inkopen. De waarde van een Soil Coin, 8 adviesuren, wordt gegarandeerd door UP en Bodem+. Je verzilvert de Soil Coin door elkaar als (lokale) overheden op te zoeken, met elkaar kennis te delen en in voorkomende gevallen samen de hulp van derden in te roepen. De Soil Coin heeft alleen waarde als je een samenwerking aangaat met een of meer collegae-overheden om kennis en competenties uit te wisselen of door derden aan te laten vullen.

Soil Coin

Interesse?

Het is een pilot, een oefening, waarmee we ook ervaring willen opdoen met randvoorwaarden en kaders die hierbij gelden. Geïnteresseerden in de Soil Coin kunnen via e-mail contact opnemen met Jos van Wersch, jos.van.wersch@rws. (Rijkswaterstaat)nl.