Nieuws van Bodem+
Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft chemieconcern 3M officieel aansprakelijk gesteld voor de PFAS-schade die de fabriek heeft veroorzaakt in de Zeeuwse Westerschelde. De landsadvocaat heeft het bedrijf dat laten weten middels een brief.
De CROW-richtlijn 'Werken in en met verontreinigde bodem' is online geactualiseerd. De richtlijn is van toepassing op alle werkzaamheden die in en met verontreinigde bodem of baggerspecie plaatsvinden.
In vaargeulen, havens en op de bodem van vaarwegen bezinken grote hoeveelheden zand en slib. Door te baggeren zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de rijksvaarwegen bevaarbaar blijven en dat het water goed doorstroomt.
Het RIVM heeft in samenwerking met Deltares een literatuurverkenning gepubliceerd naar de mogelijke afbraak van poly-acrylamide en de mogelijke vorming van acrylamide in diepe plassen.
Zeegras is een hele bijzondere plant. Deze soort kan namelijk, net als andere planten, CO2 opslaan. En met hun immense netwerk aan wortels houden ze het zand op de bodem veel beter vast. Zeegras is dus een belangrijke speler in de strijd tegen klimaatverandering.
Staatssecretaris Heijnen beantwoordde op 5 april 2023 Kamervragen over het bericht: ‘Schone as van afval legt het af tegen goedkopere vuile variant’'.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) organiseert de Schakeldag 2023 op maandag 30 oktober in 's-Hertogenbosch. Dit kennisevenement staat in het teken van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt. Reserveer 30 oktober daarom vast in uw agenda.
We staan als Rijkswaterstaat bekend als kustbeschermer en (vaar)wegbeheerder. Maar wist u dat we ook nauw betrokken zijn bij natuurbeheer? Tijdens De Week van Ons Water tonen we met de hashtag #NatuurlijkDichtbij de plekken waar wij verrassende en bijzondere acties uitvoeren om onze natuur te beschermen.
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet gaan de meldingen voor bodemactiviteiten via het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Om te informeren en ervaringen uit te wisselen, organiseerde de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen met Rijkswaterstaat IPLO twee VTH Netwerkbijeenkomsten over bodem.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) signaleert dat de wettelijke regels voor het gebruik van staalslakken de risico’s voor mens en milieu niet voldoende afdekken.