Praktijkhulp bodem in het omgevingsplan vanuit programma Bodembeheer van de Toekomst

Gepubliceerd 19 april 2021

Gaat uw gemeente aan de slag met bodemthema’s in het Omgevingsplan en heeft u behoefte aan inhoudelijke ondersteuning? Meld uw gemeente aan voor een kennisvoucher voor praktijkondersteuning vanuit het programma Bodembeheer van de Toekomst. Aanmelden kan tot en met 10 mei 2021.

Bodembeheer van de Toekomst

Het programma Bodembeheer van de Toekomst helpt gemeentes en omgevingsdiensten bij het ontwikkelen van hun omgevingsplan als het om de bodem gaat. De verschillende bodemthema’s zijn uitgewerkt tot bouwstenen, bestaande uit verschillende producten die direct kunnen worden gebruikt. Nu wordt concrete praktijkondersteuning aangeboden in de vorm van vouchers.

Voor wie is het aanbod bedoeld?

Iedere gemeente krijgt bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet van rechtswege een tijdelijk omgevingsplan. Daarna heeft een gemeente tot
31 december 2029 de tijd om te bouwen aan het nieuwe deel van het omgevingsplan. Het aanbod is bedoeld voor gemeenten die:

  1. dit jaar of volgend jaar aan de slag gaan met bodemthema’s in de instrumenten van de Omgevingswet, specifiek het omgevingsplan.
  2. kennisgenomen hebben van de producten van Bodembeheer van de Toekomst.
  3. daarbij een inhoudelijke hulp van de makers van deze bouwstenen goed kunnen gebruiken.

Beperkt aantal kennisvouchers

Iedere gemeente kan één voucher gebruiken, die staat voor ongeveer een halve dag inzet vanuit het programma Bodembeheer van de Toekomst. Alle aanmeldingen die voor 10 mei 2021 worden ingediend, inclusief de al eerder gestelde praktijkvragen die het programma heeft ontvangen, krijgen voor
1 juni bericht of ze al mee kunnen in de eerste ronde. Dat hangt af van het aantal verzoeken en of de bouwsteen in kwestie al zo ver is dat er kan worden geïmplementeerd. De eerste ronde praktijkondersteuning gaat voor de zomer van start. Na de zomer volgt de tweede ronde aan ondersteuning. (bron: samendedieptein.nl)