RWS Podcasts | De zandmotor werkt door als wij slapen

Gepubliceerd 20 januari 2022

Je legt een enorme berg zand vóór de kust in zee, in plaats van bovenop stranden en duinen. En dan laat je die berg zand heel lang met rust. Wat gebeurt er dan? Juist! Het zand verplaatst zichzelf naar die plekken waar Nederland het graag heeft: bovenop stranden en duinen. Dit is het werk van de Zandmotor.

zandmotor

Vechten tegen...

Al eeuwenlang vechten we tegen het water. Dat karakteriseert de Nederlander én Nederland, en dit vechten is altijd een van de belangrijkste taken van Rijkswaterstaat geweest. Met de effecten van klimaatontwikkeling wordt deze taak steeds zwaarder. En er is een kans dat we dat gevecht op termijn niet kunnen winnen. Wat dan?


Of samen werken mét!

Wat als we nu eens gaan samenwerken met de kracht van de natuur? Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als we 20 miljoen kuub zand (!) voor de kust leggen en het daar dan een decennia met rust laten? Dat was de vraag bij de start van de Zandmotor, voor de kust van Zuid-Holland. Het is nu tien jaar later en Botte Jellema neemt een kijkje samen met projectleider Carola van Gelder. Heeft de zandmotor geleverd wat we hadden verwacht? En wat zijn verder de effecten van dit bijzondere project?

Luister 30 minuten naar deze nieuwe aflevering van De Rijkswaterstaat Podcast, wandel in gedachten mee over onze zandmotor, en hoor alle verhalen via deze links:

podcast