Ontwerp Handhavings Uitvoerings Methode (HUM) voor bodemactiviteiten onder de Omgevingswet

Gepubliceerd 15 augustus 2023

SIKB ontwikkelt een nieuwe handreiking voor toezicht en handhaving op bodemactiviteiten onder de Omgevingswet. Deze HUM Bodembeheer gaat over een aantal milieubelastende activiteiten uit het Bal maar ook over toezicht en handhaving op kwaliteitsborging in het bodembeheer (Kwalibo). Tot en met 11 september 2023 kunt u reageren op het ontwerp HUM Bodembeheer.

Aanleiding en doel

De aanleiding voor de ontwikkeling van de HUM Bodembeheer is de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Het doel van het document is het bieden van ondersteuning voor adequaat toezicht door de bevoegde gezagen. De concept HUM Bodembeheer behandelt naast kwalibo een aantal milieubelastende activiteiten uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), waaronder graven en saneren in de bodem en toepassen van bouwstoffen, grond of baggerspecie. Ook op de website van het IPLO is informatie te vinden over de algemene regels voor bodem uit het Bal en over kwalibo.

Opvolger van de HUM Wbb en HUM BBk

De HUM Bodembeheer vervangt na inwerkingtreding van de Omgevingswet de huidige HUM Wet bodembescherming (HUM Wbb) en de HUM Besluit bodemkwaliteit (HUM Bbk). Voor situaties die onder het overgangsrecht vallen, blijft het oude recht van toepassing. Provincies, gemeenten en omgevingsdiensten kunnen voor die situaties de oude HUM Wbb en HUM Bbk blijven gebruiken.

Ontwerpdocument en reactieformulier

Een toelichting op de concept HUM Bodembeheer, het document zelf en het reactieformulier staat op de website van SIKB. U kunt uw reactie tot en met 11 september 2023 indienen bij SIKB. Na verwerking van het commentaar verwacht SIKB de definitieve versie van de HUM Bodembeheer voor 1 januari 2024.

Meer informatie

Lees meer in het bericht op de website van SIKB.