Wat moet er gebeuren indien tijdens een sanering een gewijzigde omstandigheid ten opzichte van de melding voordoet?

Vraag

Wat moet er gebeuren indien tijdens een sanering een gewijzigde omstandigheid ten opzichte van de melding voordoet?

Antwoord

De saneerder dan wel degene die de sanering feitelijk uitvoert, dient wijzigingen ten opzichte van de gegevens verstrekt bij de melding schriftelijk te melden aan het bevoegd gezag. In artikel 1.4 van de Regeling worden regels en termijnen gesteld omtrent de te melden wijzigingen of gewijzigde omstandigheden ten opzichte van de gegevens verstrekt bij de melding. Wijzigingen kunnen zich voordoen voorafgaand danwel tijdens de uitvoering van de sanering. Voor het melden van wijzigingen bestaat geen landelijk vastgesteld formulier. Melders wordt geadviseerd bij het bevoegd gezag Wbb te informeren hoe zij dit gemeld willen hebben (brief, fax, e-mail) en of zij al dan niet eventueel een eigen standaardformulier hebben.

Het bevoegd gezag gaat na ontvangst van de melding wijziging na of sanering nog steeds voldoet aan de eisen van het besluit. Indien dat het geval is, hoeft het bevoegd gezag niets te doen, maar kan er wel voor kiezen om aan de saneerder mee te delen dat de sanering nog steeds in overeenstemming is met het besluit. Indien de sanering niet meer zodanig kan worden uitgevoerd dat voldaan wordt aan de eisen van het Besluit, dan deelt het bevoegd gezag dit de saneerder schriftelijk mee. Deze mededeling omvat in ieder geval een opsomming van de bepalingen waaraan niet is voldaan. Indien de saneerder de sanering toch wil doorzetten dan dient hij een saneringsplan in te dienen conform de reguliere Wbb-procedure. Bovengenoemde mededelingen betreffen niet een besluit (beschikking) in de zin van artikel 1:3 van de Awb.

De plicht om de sanering conform het meldingsformulier en de bepalingen van het besluit en de regeling uit te voeren is expliciet opgenomen in artikel 2, tweede lid, van het besluit. Indien tijdens de uitvoering blijkt dat de sanering niet in overeenstemming is met de melding en de eisen van het besluit of de regeling, dan kan het bevoegd gezag direct handhavend optreden. De handhaving kan zowel bestuursrechtelijk (volgens de Awb: dwangsom of bestuursdwang) als strafrechtelijk (op grond van de Wet economisch delicten) direct plaatsvinden. Handhaving kan zich ook richten tot de feitelijke uitvoerder. Hierdoor kan bijvoorbeeld een aannemer, die afwijkt van de melding zonder de opdrachtgever daar in te kennen, ook direct worden aangesproken. Dit versterkt de mogelijkheden van het bevoegd gezag om effectief op te treden.

Meer informatie hierover is te vinden in paragraaf 2.7 van de Handreiking uniforme saneringen.