Zijn er oplossingen denkbaar om de emissie van bouwmetalen te beperken?

Vraag

Zijn er oplossingen denkbaar om de emissie van bouwmetalen te beperken?

Antwoord

Ja, de emissie kan bijvoorbeeld worden beperkt door toepassing van gecoat zink en koper maar ook door toepassing van alternatieve materialen.

Thermisch verzinkt staal (bijvoorbeeld hekwerken en geleiderails) kan door toepassen van bij voorkeur een poedercoatingsysteem (duplex-systeem) tegen afspoeling worden beschermd. Nadere informatie is onder andere te vinden op www.duurzaambouwmetaal.nl. Daarnaast kan de verspreiding van verontreinigingen worden voorkomen door toepassing van filtratiekratten, reinigingsfilters of WADI’s. Deze maatregel kan bij bestaande bouw worden genomen. Vanzelfsprekend hebben maatregelen aan de bron de voorkeur.

Bij deze afweging (milieubeoordeling) spelen veel factoren een rol, bijvoorbeeld: CO2 –emissie, emissie van overige broeikasgassen, grondstoffenverbruik, recyclebaarheid en emissies naar bodem en water: allen berekend over de hele levenscyclus (LCA) van een gebouw/product. Elk materiaal scoort verschillend op deze aspecten, dus een algemeen oordeel is hier niet te geven. Zo is in die LCA de recyclingcomponent voor zink en koper hoog, vooral omdat deze metalen voor ruim 95% worden gerecycled. Lood wordt in Nederland voor 100% gemaakt van gerecycled lood. Bij deze materialen is de emissie naar bodem en water een belangrijk aandachtspunt. Bij andere (niet metalen) materialen pakt de CO2-emissie nadeliger uit.

Voor nadere informatie over alle bouwmaterialen: zie de site van de Nederlandse Verbond Toelevering Bouw (www.NVTB.nl) en/of de Stichting MRPI (www.mrpi.nl).