Publicaties Besluit bodemkwaliteit
Publicaties / downloads voor het onderwerp Besluit bodemkwaliteit.
Let op: de informatie over regelgeving geldt niet meer na inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
Lees op iplo.nl hoe het werkt onder de Omgevingswet.
Publicaties / downloads voor het onderwerp Besluit bodemkwaliteit.
Dit schema geeft op een vereenvoudigde wijze de opties voor toepassen weer als geschetst in het tijdelijk handelingskader PFAS, nadere duiding is in het handelingskader gegeven, houdt ook rekening met gebiedsspecifiek beleid.
Deze handreiking voor het bemonsteren van PFAS-verbindingen is een gezamenlijke uitgave van Expertisecentrum PFAS, VVMA en VKB. De handreiking geeft de gezamenlijke kennis weer over het bemonsteren van PFAS-verbindingen.
Monitoringsonderzoek naar de winning, het verbruik, de import en de export van primaire bouwgrondstoffen. Het gaat hierbij om bouwgrondstoffen zoals: grove granulaten (grind, steenslag, betongranulaat), fijne granulaten (beton- en metselzand, mengzanden), overige industriezanden (kalkzandsteenzand, zilverzand), ophoogzand, klei en mergel.
Partijen grond worden volgens een voorgeschreven systematiek gekeurd op milieuchemische kwaliteit. Afhankelijk van de gekeurde partijgrootte biedt de bestaande beoordelingsrichtlijn BRL 9335 beperkte mogelijkheden voor het opsplitsen van partijen grond in kleinere deelpartijen. Omdat niet kan worden uitgesloten dat delen van een samengestelde partij meer verontreinigd zijn dan de rest van de partij is het opsplitsen van deelpartijen uit samengestelde partijen grond in beginsel risicovol. Het doel van deze studie is het kwantificeren van deze risico's.
Overzicht uitvoeringsknelpunten en omissies Besluit bodemkwaliteit.
Uit diverse helpdeskvragen en ervaringen van adviseurs die in het kader van de Impuls Lokaal Bodembeheer (ILB) decentrale overheden ondersteunen bij de implementatie van het Bbk, blijkt dat nogal eens discussie plaatsvindt en onduidelijkheid bestaat welke situaties wel of niet onder de uitzondering van artikel 36, derde lid vallen. In dit handvat wordt aan de hand van de relevante passages uit de Nota van toelichting in combinatie met ervaringen van decentrale overheden, waterbeheerders en adviseurs meer duidelijkheid gegeven.
Er blijkt in de praktijk nog heel veel onduidelijkheid over de interpretatie van de artikelen 63 en 64 over bermgrond van auto(snel)wegen. Resulterend in discussies tijdens de voorbereiding en uitvoering van projecten tussen het bevoegd gezag en de uitvoerende partijen, vooral over de kwaliteit “industrie” en de “10 meter-zone”. Daarom is helderheid en uniformiteit gewenst.
Dit memo heeft als doel een handvat te bieden aan waterbeheerders met specifieke aandacht voor de wijze waarop de onderdelen praktisch uitvoerbaar kunnen worden vertaald om te zorgen voor een effectieve implementatie.
Overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de Regeling bodemkwaliteit, die per 1 januari 2013 in werking treden
In dit memo zijn de stappen beschreven om te komen tot bestuurlijke vaststelling van generiek en gebiedsspecifiek bodembeleid voor landbodems. Ook wordt belicht welke bevoegdheden de raad aan het college kan overdragen.