Nieuws
Op 18 januari 2021 heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat een kamerbrief over PFAS verstuurd. De kamerbrief gaat over het RIVM-advies over de opinie van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) voor PFAS. In deze brief gaat zij onder meer in op hoe de EFSA-opinie volgens het RIVM mogelijk doorwerkt in de verschillende milieukaders.
Hierbij de persverklaring van Wim Kuijken die onafhankelijk onderzoek heeft gedaan in de casus granuliet.
Staatssecretaris Van Veldhoven geeft een toelichting op de aanpassingen in het 'Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie (geactualiseerde versie van 2 juli 2020'.
Op 3 juli 2020 is een gewijzigde versie van het Tijdelijk handelingskader PFAS (versie 2 juli 2020) voor hergebruik van grond en baggerspecie gepubliceerd. Vanaf deze datum kan de uitvoeringspraktijk van de gewijzigde normen gebruik maken.
Nederland werkt samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden aan een Europees verbod op PFAS. Deze landen roepen betrokken bedrijven, organisaties en overheden op om informatie te delen over PFAS.
In het nieuwsbericht Internetconsultatie wijziging Regeling bodemkwaliteit van 15 oktober vorig jaar is de internetconsultatie van de wijziging van de Regeling bodemkwaliteit aangekondigd.
Vanwege onderhoud is Meldpunt bodemkwaliteit niet beschikbaar op donderdag 23 januari tussen 17:00 en 19:00. Onze excuses voor het ongemak.
Minister van Wonen en Milieu Van Veldhoven beantwoordde op 19 december 2019 Kamervragen over problemen met de toepassing van thermisch gereinigde grond (TGG).
Er moet een Europees verbod op PFAS komen. Dat voorstel van Nederland krijgt ruime steun in de Milieuraad in Brussel. Minister van Veldhoven (Milieu) is kartrekker van het zogenoemde restrictievoorstel. Hierdoor wordt PFAS in alle niet-essentiële toepassingen verboden. Een belangrijke stap om de kraan voor het gebruik van deze schadelijke stoffen dicht te draaien.
In het Staatsblad van 17 december 2019 staat een wijziging van het Besluit bodemkwaliteit (Bbk). Met deze wijziging kan het bevoegd gezag sneller gebiedsspecifiek beleid vaststellen voor het toepassen van met PFAS verontreinigde grond en baggerspecie.