Minister van Wonen en Milieu Van Veldhoven beantwoordde op 4 december 2019 Kamervragen over mogelijk te hoge PFAS-waarden in strooizout en kunstgrasvelden.
Op 29 november 2019 is een geactualiseerde versie van het Tijdelijk handelingskader PFAS voor hergebruik van grond en baggerspecie beschikbaar gekomen. Minister Van Veldhoven informeerde de Tweede Kamer hierover in een kamerbrief. Belangrijkste wijzigingen zijn de voorlopige achtergrondwaarden voor PFAS in de landbodem en een voorlopig herverontreinigingsniveau voor PFAS in de waterbodem. Door de verruiming in de normstelling nemen de mogelijkheden voor hergebruik van grond en baggerspecie weer toe.
Meer ruimte voor bouwers en baggeraars, op een veilige manier voor onze gezondheid en het milieu. Met dat doel stelt minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) vandaag een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS vast voor de land- en waterbodem. Zij doet dit op wetenschappelijk onderbouwd advies van het RIVM en Deltares. Van Veldhoven heeft afgesproken met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen de geboden ruimte zo snel mogelijk en maximaal te gebruiken. Voor grond en baggerbedrijven die in de knel zijn gekomen, wil het kabinet de mogelijkheden om aan krediet te komen verruimen. Ook wil Minister van Veldhoven bekijken wat in de aanpak van niet genormeerde- en zeer zorgwekkende stoffen beter kan en hoe de kraan voor dit soort stoffen kan worden dichtgedraaid.
Minister Van Veldhoven antwoordde op 26 november 2019 op de vragen van de Eerste Kamer over het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit bodemkwaliteit.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van het Besluit bodemkwaliteit voor. De wijziging versnelt de totstandkoming van de voorbereidingsprocedure voor het nemen van besluiten tot vaststelling van een gebiedsspecifiek toetsingskader voor het toepassen van grond of baggerspecie die is verontreinigd met poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Huidige problemen bij het toepassen van PFAS-houdende grond en baggerspecie kunnen hiermee sneller worden opgelost.
De 3 Rijksbaggerdepots De Slufter, IJsseloog en Hollandsch Diep kunnen vanaf 13 november 2019 verontreinigde baggerslib ontvangen die ook PFAS bevat. Dit is de uitkomst van overleg tussen depotbeheerders en bevoegde gezagen.
Met een pakket maatregelen zet het kabinet vandaag nieuwe stappen om de stikstof- en PFAS-problematiek op te lossen en de natuur te herstellen. Het versneld herstellen en versterken van de natuur is een voorwaarde om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken.
Staatssecretaris Van Veldhoven beantwoordde op 29 oktober 2019 Kamervragen over het bericht: 'Baggersector ligt goeddeels stil door strengere norm chemische stoffen PFAS'.
Grond-, weg- en waterbouwbedrijven ondervinden veel problemen omdat het giftige PFAS op veel plekken in de bodem zit. Het kabinet wil de gezondheid en omgeving beschermen, maar wil ook zorgen dat projecten zo snel mogelijk door kunnen gaan. Staatssecretaris Van Veldhoven zet vandaag een nieuwe stap in de aanpak van het PFAS-probleem.
Op 13 oktober 2019 is de internetconsultatie van de wijziging van de Regeling bodemkwaliteit (Rbk) gestart. Deze consultatie is te benaderen via de website van internetconsultatie. Reageren is mogelijk tot en met 10 november 2019.