Nieuws
De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is op 19 januari 2023 in de Staatscourant geplaatst. De huidige Regeling bodemkwaliteit (Rbk) is aangepast aan de nieuwe regelgeving onder de Omgevingswet.
Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving staat nu een redelijk compleet overzicht van de nieuwe regelgeving voor het toepassen en hergebruik van bouwstoffen, grond en baggerspecie onder de Omgevingswet. Bekijk de navigatiepagina over hergebruik van bouwstoffen, grond of baggerspecie.
Op 13 december 2021 is een geactualiseerde versie van het handelingskader PFAS voor hergebruik van grond en baggerspecie gepubliceerd als bijlage bij de kamerbrief 2021Z23287. Vanaf deze datum kan de uitvoeringspraktijk van de gewijzigde handelingskader gebruik maken. Er zijn op basis van de afgeronde onderzoeken geen ander toepassingswaarden opgenomen. De belangrijkste wijzigingen zijn het loslaten van het onderscheid tussen toepassing boven en onder grondwaterniveau en het opnemen van definities voor uitschieters en wanneer sediment delend is.
De Tweede Kamer heeft op 12 oktober 2021 drie moties aangenomen over de vermindering van blootstelling aan PFAS. De Tweede Kamer wil onder andere dat Nederland zich binnen Europa nog sterker gaat inzetten op een totaalverbod op PFAS.
Per 8 juli 2021 vindt de afhandeling van vragen aan Helpdesk Bodem, plaats door het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Uw vragen worden nog steeds beantwoord door dezelfde experts, wij leveren dezelfde kennis, en werken nu nog meer geïntegreerd.
Op 6 juli 2021 stuurde demissionair Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven een voortgangsbrief naar de Tweede Kamer over de stand van zaken van een aantal bodem gerelateerde onderwerpen. Achtereenvolgens de onderwerpen: versterking bodemtoezicht, de bestuurlijke afspraken bodem, het handelingskader PFAS, doorwerking EFSA-opinie PFAS bodem, het gebruik van Rijksbaggerdepots voor PFAS-houdende bagger en de hersanering van het EMK-terrein worden toegelicht.
Op 18 januari 2021 heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat een kamerbrief over PFAS verstuurd. De kamerbrief gaat over het RIVM-advies over de opinie van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) voor PFAS. In deze brief gaat zij onder meer in op hoe de EFSA-opinie volgens het RIVM mogelijk doorwerkt in de verschillende milieukaders.
Hierbij de persverklaring van Wim Kuijken die onafhankelijk onderzoek heeft gedaan in de casus granuliet.
Op 3 juli 2020 is een gewijzigde versie van het Tijdelijk handelingskader PFAS (versie 2 juli 2020) voor hergebruik van grond en baggerspecie gepubliceerd. Vanaf deze datum kan de uitvoeringspraktijk van de gewijzigde normen gebruik maken.
Nederland werkt samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden aan een Europees verbod op PFAS. Deze landen roepen betrokken bedrijven, organisaties en overheden op om informatie te delen over PFAS.