Nieuws over Wet op de Basisregistratie Ondergrond (BRO)
Nieuws over Wet op de Basisregistratie Ondergrond (BRO)
Het Landelijk Grondwater Register (LGR) wordt per 1 juli 2022 aangesloten op de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Alle gegevens over grondwateronttrekkingen en bodemenergiesystemen van gemeenten, provincies en waterschappen zijn dan toegevoegd. Daarmee is de BRO dé plek voor publiek toegankelijke informatie over bodem en ondergrond.
Het heeft veel meerwaarde om in de Basisregistratie Ondergrond (BRO) stapsgewijs ook milieuhygiënische gegevens op te nemen. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van SIKB, Verdonck Klooster & Associates en DoorGrond Advies, dat is uitgevoerd in opdracht van het Programmabureau BRO van het Ministerie van BZK.
Van 1 februari tot en met 15 maart lopen er drie publieke consultaties voor de Basisregistratie Ondergrond. Het gaat om de registratieobjecten: Mijnbouwconstructie (EPC), Mijnbouwwetvergunning (EPL) en Grondwatergebruiksysteem (GUF). Uw inbreng wordt zeer gewaardeerd. Meedoen is gemakkelijk en kan digitaal.
Rijkswaterstaat is momenteel koploper met het aanleveren van sonderingen in de BRO. De sonderingen zijn afkomstig van grote projecten als aanleg en verbreding van wegen met vaak ingewikkelde bouwwerken als flyovers, onderhoud van vaarwegen en realisatie van windmolenparken. Interessante projecten die mede dankzij een groot aantal sonderingen goed werden voorbereid.
Als opdrachtgever van infrastructuurprojecten heeft Rijkswaterstaat, net als gemeenten, provincies en waterschappen, te maken met de Basisregistratie Ondergrond (BRO). In deze basisregistratie worden ondergrondgegevens eenduidig vastgelegd en beschikbaar gesteld. Na een wat aarzelende start zijn de leveringen aan de BRO in volle gang. En dat gaat goed: onlangs heeft Rijkswaterstaat twee mooie mijlpalen behaald.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bereidt het Besluit basisregistratie ondergrond voor dat betrekking heeft op de derde tranche van deze basisregistratie. Deze derde tranche voorziet in de volgende serie van 6 registratieobjecten.
Alle gemeenten, waterschappen, provincies en landelijke overheidsorganisaties zijn aangemeld bij de BasisRegistratie Ondergrond (BRO). Ook levert bijna 60% van de bronhouders gegevens aan bij de BRO. En meer dan 50% leverde gegevens van grondwatermonitoringputten aan. Dit zijn belangrijke mijlpalen in de implementatie van de wet Bro, die op 1 januari 2018 inwerking is getreden.
Bodem+ is namens de Basisregistratie Ondergrond (BRO) dit jaar aanwezig op de Deltaparade van het Nationaal Deltacongres. Onze focus ligt op het beleven van de ondergrond. Dat doen we onder meer met 3D-visualisaties. Bezoek ons in de stand van de BRO op 14 november 2019!
Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet op de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Om dat mogelijk te maken, is op 22 december 2017 het besluit BRO gepubliceerd in de Staatscourant. De BRO gaat het o.a. mogelijk maken om digitale ruimtelijke GeoInformatiemodellen in te zetten bij beleidsafwegingen.