Nieuws
Op 18 januari 2021 heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat een kamerbrief over PFAS verstuurd. De kamerbrief gaat over het RIVM-advies over de opinie van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) voor PFAS. In deze brief gaat zij onder meer in op hoe de EFSA-opinie volgens het RIVM mogelijk doorwerkt in de verschillende milieukaders.
De afvalstoffenbelasting gaat per 1 januari 2021 door indexatie naar €33,15 per ton. De heffing geldt voor het storten én verbranden van afval, dus ook voor het storten van verontreinigde grond. Afval en grond die worden gerecycled, worden niet belast.
Rijkswaterstaat werkt aan de tweede fase van de verruiming van de Twentekanalen. Eind oktober 2020 zijn de werkzaamheden gegund aan de aannemerscombinatie Van Oord-Hakkers-Beens. Dit betekent dat de uitvoering van de verruiming is gestart.
Het ontwerpen en uitvoeren van de verwijdering van baggerspecie uit het Averijhavendepot in de gemeente Velsen wordt uitgevoerd door Van Oord Nederland B.V.
In 11 weken tijd is 600.000 m3 zand uit de sluiskolk gebaggerd door de cutterzuiger de Biesbosch. De sluiskolk is nu op -19 m NAP-diepte. Met een grind- en betonlaag als bodembedekking komt de nieuwe zeesluis IJmuiden in het najaar van 2020 op de uiteindelijke diepte van 18 m.
Staatssecretaris Van Veldhoven geeft een toelichting op de aanpassingen in het 'Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie (geactualiseerde versie van 2 juli 2020'.
Op 3 juli 2020 is een gewijzigde versie van het Tijdelijk handelingskader PFAS (versie 2 juli 2020) voor hergebruik van grond en baggerspecie gepubliceerd. Vanaf deze datum kan de uitvoeringspraktijk van de gewijzigde normen gebruik maken.
Nederland werkt samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden aan een Europees verbod op PFAS. Deze landen roepen betrokken bedrijven, organisaties en overheden op om informatie te delen over PFAS.
Rijkswaterstaat Bodem+ verruimt de beoordelingscriteria voor partijen met PFAS verontreinigde grond bij een aanvraag voor een verklaring van niet-reinigbaarheid. Hiermee wordt een deel van de stagnatie in afzet van PFAS-houdende grond opgelost.
Op 15 april 2020 heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat een kamerbrief over de voortgang van de aanpak van PFAS in bodem verstuurd. Met deze brief wil zij de Tweede Kamer informeren over de planning van de onderzoeken die in uitvoering zijn en over een aantal acties die zijn toegezegd bij eerdere Kamerdebatten. Ook zijn de resultaten van het ringonderzoek PFAS bij laboratoria beschikbaar.