Nieuws bodemconvenant
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet gaan de meldingen voor bodemactiviteiten via het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Om te informeren en ervaringen uit te wisselen, organiseerde de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) samen met Rijkswaterstaat IPLO twee VTH Netwerkbijeenkomsten over bodem.
Als hulpmiddel bij toezicht en handhaving van controleverplichtingen bij IBC-werken is een kennisdocument beschikbaar gekomen. In het rapport staat het beleid en regelgeving voor het in standhouden en controleren van de isolatie van IBC-werken met AEC-bodemas beschreven.
Staatssecretaris Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) informeerde op 19 januari 2023 de Tweede Kamer over diverse onderwerpen op het gebied van bodem en ondergrond.
Op 24 januari organiseert het PBL samen met het ministerie van IenW een seminar naar aanleiding van de EU-afspraak om te komen tot no net landtake in 2050. Luister en praat mee in een planologische discussie over de gevolgen van deze EU-doelstelling in Nederland.
Op 26 september 2022 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit in de Staatscourant geplaatst. Met deze wijziging is een wijzigingsblad bij de BRL 5078 aangewezen. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2022.
In 2021 organiseert het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) voor de 15e keer de GeoWeek. Van 4 tot en met 8 oktober 2021 duiken weer duizenden leerlingen in de wereld van de geografie! Door corona is de GeoWeek dit jaar niet in mei, maar in oktober.
Het rapport met de eindevaluatie van het convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020 is gepubliceerd. De convenantspartijen (het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen) hebben in dit convenant afspraken vastgelegd over de uitvoering en over de vernieuwing van het bodem- en ondergrondbeleid
In het convenant Bodem en ondergrond zijn afspraken gemaakt met de intentie om de risico’s van alle verontreinigde locaties met onaanvaardbare risico’s voor mens, ecologie en verspreiding uiterlijk in 2020 te beheersen. Waar dat om financiële redenen niet lukt moeten de onaanvaardbare risico’s in beeld zijn en de uitvoering van de aanpak daarvan zijn gepland. In dit jaarlijkse verslag wordt de voortgang van die afspraken gevolgd. Het betreft het laatste jaarverslag in een reeks van 5 die de gehele convenantperiode bestrijken.
Wat heeft de bodem te maken met de energietransitie en hoe helpt dat klimaatmitigatie? Dat is het onderwerp waar het nieuwe nummer van het tijdschrift Bodem over gaat. En als lichtpuntje in Coronatijd is dit nieuwe nummer gratis te downloaden!
De Europese Commissie is een online publieke consultatie gestart over de nieuwe Europese Bodemstrategie. Iedereen kan hieraan meedoen. Wat wil jij dat er zeker in komt te staan? Laat het weten. Dat kan tot 27 april, in je moerstaal, via de website van de Europese Commissie.